Blogga

Vad ar Sambesittning?

Vad är Sambesittning?

Sambesittning (ty. mitbesitz, BGB § 866) till fast eller lös sak föreligger mellan samäganden, eller mellan makar eller varaktigt sammanboende som de har i sin vård. Vardera maken har en vårdnadsplikt för de saker som är i denne har i sin fysiska kontroll fasta och lösa saker som är föremål för giftorättsanspråk.

Vad menas med sakrätt?

Sakrätten utgör den delen av förmögenhetsrätten som behandlar rättigheterna i egendom samt de frågor som har att göra med tredje mans rätt till samma egendom. Den ger också den som har de förmögenhetsrättsliga rättigheterna ett visst skydd mot tredje man.

Vad innebär specialitetsprincipen?

Specialitetsprincipen handlar om rätten att återfå gods vid konkurs och utgör ett specialfall av separationsrätten och fordringsrätten. Specialitetsprincipen innebär att egendom som lämnats till den part som satts i konkurs (eller blir utsatt för utmätning) och som kan identifieras av givaren skall återgå till givaren.

Vad krävs för Separationsrätt?

För att ha separationsrätt i konkursen måste man bevisa (1) att man har bättre rätt till egendomen än gäldenären, (2) att denna rätt är riktat mot identifierbar egendom och (3) att egendomen behållit sin identitet.

Vad är gemensam besittning?

Vid utmätning av egendom som finns i makars respektive sambors gemensamma besittning presumeras egendomen i första hand tillhöra gäldenären oavsett vem av dem som är gäldenär.

Vad ingår i lös egendom?

Lös egendom innefattar: Allt som räknas som lösöre (lösa saker). Vissa saker som rent fysiskt inte är lösa, exv hus på annans grund. Begränsade rättigheter som hör till fast egendom, som hyres- eller panträtt (dock inte servitut, detta räknas som ett tillbehör till en fast egendom.

Vad är Borgenärsskydd sakrätt?

Borgenärsskyddet innebär att en förvärvare har företräde till den överlåtna egendomen framför överlåtarens borgenärer. Borgenärsskyddet avser även fall där tredje man med framgång kan hävda bättre rätt till egendom som innehas av en gäldenär för att egendomen är anförtrodd.

Hur uppkommer sakrättsligt skydd?

Som huvudregel gäller den så kallade traditionsprincipen. Principen innebär att sakrättsligt skydd uppstår först när varan har hamnat i köparens besittning. Vid konsumentköp är mycket riktigt konsumentköplagen tillämplig och då gäller en något mer förmånlig regel för konsumenten.

Vad är fungibel egendom?

Egendom som saknar individuella särdrag och därigenom är direkt utbytbar kallas fungibel egendom.

Vad är bibehållen äganderätt?

Bibehållen äganderätt. Med detta avses situationer när ägaren av egendomen gett den till gäldenären (den som har en skuld) för annat syfte än att gäldenären ska äga den.

Vad menas med Retentionsrätt?

En rättighet för en borgenär att kvarhålla en gäldenärsegendom som säkerhet för sin fordran. (lat. rententio, kvarhållning).

Vad menas med redovisningsmedel?

Klientmedel och redovisningsmedel är likvida medel i en redovisningsenhet som tillhör en klient eller kund till redovisningsenheten. Klientmedel och redovisningsmedel kan exempelvis finnas hos banker, fastighetsmäklare, aktiemäklare och advokater.

Hur stor skuld för utmätning?

Det finns däremot inga regler för hur stor skulden måste vara för att vi ska kunna utmäta bostaden. Om den du är skyldig pengar har pant i din bostad kan hen alltid kräva att vi ska utmäta bostaden för att hen ska få betalt.

Kan Kronofogden ta enskild egendom?

Får Kronofogden utmäta den enskilda egendomen? Svaret på denna fråga är nej (5 kap. 5 § UB). Genom att egendomen gjorts enskild genom testamente med ett överlåtelseförbud så får Kronofogden inte utmäta den.

Kan Kronofogden ta min mans hus?

Det finns vissa saker som undantas från utmätning. Bland annat får man behålla kläder och personliga saker, möbler som behövs i hushållet och hyresrätt eller bostadsrätt som utgör ens bostad (5 kap. 1 § utsökningsbalken (UB)). Hus utgör fast egendom, som inte är undantaget från utmätning.

Hur stort är det så kallande normalbeloppet för 2022?

Normalbeloppet är alltså det du får behålla efter att boendekostnaden är betald. För 2022 gäller att en ensamstående vuxen får behålla 5 157 kronor, två vuxna (makar eller sambos) får tillsammans 8 520 kronor. Du har även rätt till 2 736 kronor för varje barn som är 6 år eller yngre och 3 150 kronor för barn över 7 år.

Hur mycket ska en bil vara värd för att Kronofogden ska kunna ta den?

Med reservation för att gränsen för hur dyr bilen måste vara för att den i alla fall ska ingå i utmätningen kan ha ändrats, bör den gå runt 60 % av basbeloppet vilket utgör ungefär 25700 kr.

Kan enskild egendom utmätas?

Kronofogden får inte utmäta egendom som enligt föreskrift vid gåva eller testamente inte får överlåtas (UB 5 kap. 5 §). Detta innebär alltså att arvet som du lämnar efter dig inte går att utmäta, då du stadgat i ditt testamente att det ska vara enskild egendom.

Kan Kronofogden ta arvegods?

Kronofogden har således möjlighet att ta ditt arv i anspråk genom att begära utmätning, under förutsättning att arvet har ett ekonomiskt värde och förvaras/förfogas över av arvtagaren (4 kap 17 § UB). En av förutsättningarna för att ett arv ska vara utmätningsbart krävs det att arvet är överlåtbart.

Kan Kronofogden ta hus?

Om man har skulder som man inte betalar tillbaka kan Kronofogden besluta om utmätning av tillgångar. Kronofogden kan även besluta om utmätning av lön. För att egendom ska kunna utmätas krävs det att den tillhör gäldenären och är det så att någon annan äger den, så måste det kunna bevisas.

När kan Kronofogden ta huset?

Kan Kronofogden utmäta huset? Om ditt ex har skulder hos Kronofogden som han inte kan betala kan Kronofogden utmäta egendom för att få betalning för skulderna. Kronofogden utreder vilka tillgångar ditt ex har och vilka tillgångar som är möjliga att utmäta.

Share this post