Populära

Vad ar Pouchit?

Vad är Pouchit?

Inflammation i bäckenreservoaren, sk pouchit, är en vanlig komplikation hos patienter med ulcerös colit. Upp mot 50 % av patienterna med bäckenreservoar utvecklar pouchit varav ca 10 % får en kronisk inflammation med försämrad funktion och nedsatt livskvalitét.

Vad är Tunntarmsresektion?

Tarmsvikt på grund av tarmresektion indelas i två huvudtyper: stor tunntarmsresektion med bevarad grovtarm, och stor tunntarmsresektion utan grovtarm. Det senare innebär jejunostomi eller hög ileostomi (vilket innebär påse på magen från mellersta eller nedre delen av tunntarmen).

Vad betyder explorativ laparotomi?

Explorativ laparotomi (av grekiska λαπάρα, ”buk”, och τομή, ”snitt”) är en operation som innebär att man öppnar bukväggen in till bukhålan för att kunna undersöka bukorganen och ställa en medicinsk diagnos.

Vad är terminala ileum?

Crohn´s sjukdom (CD) Den vanligaste lokalisationen är terminala ileum. Kom ihåg att patienten kan drabbas av inflammation i alla delar av mag-tarm kanalen. I de fall patienten har lokalisation av sjukdomen inom terminala ileum, finns ofta ett pos palpationsfynd i hö fossa iliaca.

Vad är en Bäckenreservoar?

Bäckenreservoar. Bäckenreservoar konstrueras av tunntarm och anläggs i bäckenet så att den kan tömmas via anus. Kolon och rektum är avlägsnat vid operationen. Avföringen blir lös som vid en ileostomi, cirka 5-7 tarmtömningar per dygn, och kan ibland ge upphov till hudproblem runt anus.

Vad är Kocks reservoar?

Kontinent ileostomi (Kocks reservoar) Reservoaren konstrueras av tunntarm och töms med hjälp av en speciell ileostomikateter för reservoar cirka var 4:e timme. Det är viktigt att rätt kateter används så att inte någon komplikation uppstår i nippelventilen. Konsistensen på avföringen är lös som vid en ileostomi.

Share this post