Rekommendationer

Vad hander pa ett edgangssammantrade?

Vad händer på ett edgångssammanträde?

Vid edgångssammanträdet intygar firmatecknaren att bouppteckningen är sann, vilket kallas att denne avlägger en bouppteckningssed. Om det inte finns några tillgångar kvar i konkursboet så slutar företaget att existera och borgenärerna kommer inte att kunna kräva tillbaka sina pengar från företaget.

Vad är en konkursbouppteckning?

Konkursbouppteckning ska ske direkt när ett företag eller en privatperson begärs eller begär sig själva i konkurs. Konkurs kan begäras när ett företag eller en privatperson inte ser en möjlighet att i framtiden kunna betala tillbaka fodringar och skulder.

Vad händer efter en konkursansökan?

När tingsrätten har beslutat om att företaget har gått i konkurs skickar den en underrättelse till Bolagsverket som registrerar att konkursen är inledd. Därefter kan man inte ändra vissa uppgifter för aktiebolaget hos Bolagsverket, till exempel företagets namn.

Vad händer vid en konkursansökan?

När gäldenären själv söker om konkurs eller medger en borgenärs ansökan kan tingsrätten besluta om konkurs genast. I andra fall ska ansökan prövas vid en förhandling inom två veckor från ansökan, förhandlingen kan skjutas på i max sex veckor. När tingsrätten beslutat om konkurs ska det beslutet kungöras.

Hur man sätter betyg?

Det är undervisande lärare som beslutar om betyg (kap. 3§16). Legitimerad lärare sätter betyget A–F eller streck, genom en sammanvägd bedömning av elevens uppvisade kunskaper, vid tidpunkten för betygsättning. Saknas tillräckligt underlag för att sätta ett rättssäkert betyg (A–F), ska läraren sätta streck.

Vad krävs av borgenären om gäldenären bestrider konkursansökan?

Lag (1975:244). 9 § Borgenär, som söker gäldenären i konkurs, skall vid ansökningen lämna uppgift om sin fordran och de omständigheter i övrigt på vilka han grundar yrkandet. Han skall även i huvudskrift eller avskrift bifoga de handlingar han vill åberopa.

Vad händer när konkursen är avslutad?

Gäldenären är skyldig att lämna upplysningar med mera. och kommer att få avlägga bouppteckningsed, det vill säga intyga att alla tillgångar med mera tagits upp. Om tillgångarna inte räcker för konkurskostnaderna ska tingsrätten besluta om avskrivning av konkursen.

Vad är Bouppteckningsed?

På sammanträdet ska gäldenären (eller en företrädare för gäldenären om gäldenären är en juridisk person) avlägga en bouppteckningsed, dvs under ed intyga att de tillgångar och skulder som uppgetts och som konkursförvaltaren har sammanställt i en bouppteckning för konkursboet existerar.

Vad menas med att vara på obestånd?

För att försätta en gäldenär i konkurs krävs att denne är på obestånd, d.v.s. att gäldenären inte kan betala sina skulder och att det inte heller handlar om endast tillfälliga betalningssvårigheter.

Share this post