Frågor

Varfor tjanstedesign?

Varför tjänstedesign?

Tjänstedesign möjliggör för att hitta nya tjänsteerbjudanden till kunden och nya intäktsmöjligheter för verksamheten. Samtidigt som man får med sig verktyg för att kunna arbeta vidare med ett användardrivet arbetssätt inom verksamheten.

Vilken roll har tjänstedesign i samhället?

Tjänstedesign är en sorts kunddriven affärsutveckling – ett sätt att skapa innovation och ta fram användarvänliga och konkurrenskraftiga tjänster. Genom att på riktigt förstå era målgrupper och deras drivkrafter kan vi hjälpa er att innovera nya tjänster, leverera fantastiska kundupplevelser som lyfter er affär.

Vad innebär användarcentrerad design för dig och varför är det viktigt?

Användarcentrerad design handlar om att skapa system (digitala tjänster och produkter, IT-system) som fungerar väl för de som ska använda dem. Det görs genom att samla in kunskap om vilka användarna är, hur de beter sig i en viss situation, vad deras behov är och vad de vill uppnå.

Vad innebär användarcentrerad design?

Användarcentrerad design har användaren som utgångspunkt och främsta fokus i alla steg av design- och utvecklingsprocessen. Detta sker genom analys och undersökning men även genom valideringstest i riktiga miljöer och situationer där användaren involveras.

Varför tjänstedesign i offentlig sektor?

Tjänstedesign är en utvecklingsprocess där ni utgår från användarens behov och tar fram lösningar tillsammans med användare och utförare. Processen hjälper er att fokusera på att lösa ”rätt” problem och sluta göra det som inte efterfrågas.

Vad gör en Tjänstedesigner?

Tjänstedesign, eller Service Design som det också kallas, kan kort beskrivas som kunddriven affärsutveckling som ser till helheten. Det är en en metod för att ta fram nya eller förbättra befintliga tjänster som möter kundernas eller användarnas verkliga behov.

Vad gör en service designer?

Service design, på svenska även kallat tjänstedesign, handlar om att utveckla tjänster, oavsett kanal, utifrån mänskliga behov. Målet är att skapa den bästa möjliga kundupplevelsen.

Vad innebär användbarhet?

En formell definition av ”användbarhet” finns i ISO 9241-11: ”Den grad i vilken specifika användare kan använda en produkt för att uppnå ett specifikt mål på ett ändamålsenligt, effektivt och för användaren tillfredsställande sätt i ett givet sammanhang.”

Vad är iterativ design?

Vad är en iterativ process? Den iterativa processen är en metod som designers, utvecklare, lärare och andra yrkesroller och branscher använder sig av för att på så sätt se till så att man hela tiden arbetar för att förbättra sin design eller sin produkt.

Vad är designmetodik?

Designmetodiken har utvecklats för att i en grupp bearbeta problem och finna lösningar genom nyskapande. Med hjälp av tekniken kan deltagarna tillägna sig kunskaper, utveckla gemensamma värderingar och skapa förutsättningar för kreativa lösningar. Kunskapsprocessen innehåller olika moment som måste få ta tid.

Vad är användardriven innovation?

Metoderna bygger på tjänstedesign och användardriven innovation. Tjänstedesign är en utvecklingsprocess där ni utgår från användarens behov och tar fram lösningar tillsammans med användare och utförare. Processen hjälper er att fokusera på att lösa ”rätt” problem och sluta göra det som inte efterfrågas.

Share this post