Rekommendationer

Vad betyder tackande betongskikt?

Vad betyder täckande betongskikt?

Täckande betongskikt: Tjockleken hos det täckande betongskiktet har betydelse både för sprickbildning, korrosions- och brandskydd. För tunt täckskikt klarar inte att ta upp den kraft som överförs från armeringen.

Vad är Huvudarmering?

Armeringsstänger finns i raka längder, rullarmering eller färdigklippta längder. Rullarmering är en metod där man svetsar fast huvudarmeringen med rätt inbördes avstånd mellan stängerna. Rullen anpassas med stänger som kan ha varierande längd, placering och dimension. Varje rulle innehåller armering i en riktning.

Vad är vattentät betong?

Med vattentät betong menas endast betong som inte släpper igenom något vatten och där fokus ligger på betongens kvalitet och prestanda.

Vad betyder C25 30?

För betong med hållfasthetsklass C25/30 är tryckhållfastheten 30 MPa och draghållfastheten endast 1,8 MPa. Valet av hållfasthetsklass styrs förutom av kravet på att betongen skall tåla en viss last, även av vilken exponeringsklass som gäller för konstruktionsdelen.

Vad är vct betong?

Under senare år har det blivit allt vanligare att betong med lågt vattencementtal (vct) används i husbyggnadssammahang. Syftet är att uppnå kortare uttorkningstider och därmed kortare byggtid.

Hur får man rätt täckande betongskikt?

Idag har man mer kunskap och vet att täckande betongskikt bör ligga på minst 55 millimeter med ett lågt vct tal på 0.4 samt med exponeringsklass XD3 för korrosiva miljöer (SS-EN 206-1).

Vad menas med Najning?

Vid najning fixeras järnen sinsemellan i korsningspunkterna med ståltråd, som lindas runt korsningen och dras åt. Najning utförs än idag oftast för hand med en najtång och grov ståltråd på rulle, eller med genom att tvinna tunnare ståltrådar med öglor i ändarna med en drillapparat.

Hur man lägger armering?

När man lägger armeringsjärn är det viktigt att de kommer hålla sig på plats när plattan gjuts och sedan belastas. Dels används najtråd för att hålla ihop nät och/eller järn, men de måste också finnas särskilt bra stöd i kanterna. Ofta gör man därför kant-balkar som stödjer pelarna i kanten av plattan.

Vad är ballasten som ingår i betong?

Det vi vanligtvis kallar betong består av cement, vatten och ballast. Ballasten kan bestå av sand, natursten, krossat stenmaterial, lättklinker etc. Om annat bindemedel än cement plus vatten, såsom t.

Vad betyder c32 40?

Är en lufttillsatt betong för utomhuskonstruktioner utsatta för upprepad frysning och som ej saltas.

Share this post