Rekommendationer

Vad betyder de olika IP klasserna?

Vad betyder de olika IP klasserna?

En produkts IP-klass eller kapslingsklass, anger hur väl produkten klarar yttre påverkan av vatten, damm och liknande. Till exempel är IP20 vanligast inomhus. Den första siffran talar om i vilken grad uttagen eller apparaterna kan stå emot att fasta föremål tränger in i dem, till exempel damm.

Vilken IP-klass utomhus?

IP23 – strilsäker Produkter klassade med IP23 är skyddad mot vatten som kommer ovanifrån. Även skyddad mot inträngande föremål större än 12 mm. Vanlig IP-klass när det kommer till fasadbelysning utomhus.

Vilken IP-klass ska elmaterial som är placerat utomhus mindre än 0 5 m över mark ha?

Elmateriel som är placerade så att de är skyddade för regn ovanifrån eller med en vinkel på 60° från lodplanet (vertikalplanet). Elmateriel som kan utsättas för regn, men som är placerad på ett större vinkelrätt avstånd än 0,5 m från ett vågrätt eller ett lutande plan (mark, golv, yttertak etc.)

Vad står siffrorna för när det gäller en apparats IP-klass?

Den första siffran beskriver hur bra produkten är skyddad mot inträngande objekt från storleken av en hand ned till dammpartiklar. Den andra siffran beskriver hur bra produkten skyddar mot vatten. Ju högre siffran är desto bättre är skyddet.

Vilken IP-klass i badrum?

Numera är det tillåtet med IP-klassning 20 på lampor som placeras minst 225 cm över golv. Våra badrumslampor och de flesta lampor med porslinssockel går därför att använda som takbelysning i badrum med tillräcklig takhöjd. Den invändiga delen av ett badkar och golvytan av en dusch samt 10 cm upp på väggen.

Vad menas med IP 24?

ex. IP24 är det två siffror vi ska tänka på: 2 och 4. Den första siffran anger skyddet mot fasta föremål (damm, flugor mm). Den andra siffran anger skyddet om inträngning av vatten.

Kan man använda IP44 utomhus?

IP44 är fullt tillräckligt för att ha utomhus året runt. Håller för det regn och annan nederbörd som kan förekomma. IP klassning innebär skydd mot inträngande föremål och vatten. Första siffran är föremål och där står 4 för ”Minst 1mm i diameter”.

Kan man ha ip 20 utomhus?

När du till exempel köper belysning till altanen, fasaden eller trädgården behöver du ha koll på vilken IP-klass produkterna har. Beroende på var belysningen ska placeras krävs nämligen olika IP-klasser för att undvika olyckor.

Vad betyder IP 65?

Till exempel IP65 indikerar att LED-belysningsarmaturen är helt skyddad mot intrång av fasta ämnen och damm. Detta innebär att IP65-armaturen kan användas i dammiga miljöer och öppna utrymmen som lager, varuhus, hallar och utomhusparkeringsplatser.

Vad är IP24?

Vad skiljer IP adresser i klass A klass B och klass C?

Vad som avgör om en IP-adress tillhör klass A, B eller C är värdet av den första oktetten i Nät-ID. Om den första oktetten i IP-adressen inleds med den binära siffran O så är det en klass A adress. Om den inleds med binärt 10 så tillhör den klass B och om den inleds med binärt 110 så tillhör den klass C.

Vart hittar man kraven på kapslingsklasser?

Minimikraven finns idag i installations- och produktstandarder för elsäkerhet och explosionsskydd. Krav på kapslingar ställs också på elmateriel med höga krav på tillförlitlighet och där inträngande damm kan medföra störningar.

https://www.youtube.com/watch?v=OuHgIBheZIA

Share this post