Ny

Vad ar sprakpolitik?

Vad är språkpolitik?

Språkpolitik innebär åtgärder som påverkar språkförhållandena i ett samhälle. Språkpolitisk verksamhet kan innefatta både arbete med själva språket, vilket inom forskningen kallas korpusvård, men i allmänspråket språkvård.

När blir språkpolitik?

Svensk språkpolitik. I den språklag som trädde i kraft 1 juli 2009 anges att svenskan är huvudspråk i Sverige. Det innebär att svenska är samhällets gemensamma språk, som alla som bor i Sverige ska ha tillgång till och som ska kunna användas inom alla samhällsområden.

Vilka är de fyra övergripande målen i svensk språkpolitik?

Alla ska ha rätt till språk. Det är ett av de fyra överordnade målen för svensk språkpolitik….Språkpolitik i Sverige

  • Svenska språket ska vara huvudspråk i Sverige.
  • Svenskan ska vara ett komplett och samhällsbärande språk.
  • Den offentliga svenskan ska vara vårdad, enkel och begriplig.

Hur har svensk språkpolitik påverkat hur vi talar och skriver idag?

Som berörts ett flertal gånger i betänkandet har språksituationen i Sverige förändrats. Engelskan har fått en starkare ställning inter- nationellt och nationellt, Sverige har blivit ett mer mångspråkigt samhälle och kraven på språkfärdigheter har ökat både inom arbetslivet och privatlivet.

Varför infördes språklagen?

Lagens innehåll och syfte 2 § Syftet med lagen är att ange svenskans och andra språks ställning och användning i det svenska samhället. Lagen syftar också till att värna svenskan och den språkliga mångfalden i Sverige samt den enskildes tillgång till språk.

Kan språkpolitik finnas även på individnivå?

En del länder väljer en flerspråkig modell, så som Schweiz som har fyra officiella språk, eller Kanada med franska och engelska. Denna språkpolitik uppmuntrar tvåspråkighet både på myndighets- och individnivå.

Vad menas med språkvård?

Det kan handla om att reglera i vilka situationer olika språk ska användas, att skapa inlärningsmöjligheter, att motarbeta negativa attityder mot enskilda språk, att verka för mer begripliga texter eller att sprida kunskap om ords böjning och betydelse.

Är de som vårdar språket?

Språkvård är inte bara en aktivitet för Språkrådet och andra språkexperter. Även i organisationer som kämpar för minoriteters rättigheter ägnar man sig åt språkvård, som en del av en vidare politisk kamp.

Share this post