Frågor

Var hittar man narmaste skyddsrum?

Var hittar man närmaste skyddsrum?

Sök i kartan: Gå till skyddsrumskartan. Zooma in den ort du är intresserad av. Zooma in på kvartersnivå. Varje skyddsrum finns markerat på kartan och klickar man på markeringen så får man uppgifter om skyddsrummet.

Vem låser upp skyddsrum?

Det är okej att skyddsrummen är låsta i fredstid, men vid höjd beredskap är ägaren eller nyttjanderättshavaren till en byggnad eller annan anläggning där det finns ett skyddsrum skyldig att öppna upp in till skyddsrummet samt låsa upp eventuella låsta portar och dörrar som leder till skyddsrummet.

Hur vet man var skyddsrum finns?

– På MSB:s hemsida finns en karta över alla Sveriges skyddsrum. Vid ett akut läge kan man även söka skydd i tunnlar eller källare.

Vilket skyddsrum tillhör man?

Ett skyddsrum är utmärkt med symbolen orange fyrkant med blå triangel. Det har förstärkta väggar och dörrar som kan stå emot tryckvågor från bomber, brand och bråte från rasande hus. Det har speciell ventilation och luftsluss så att man ska kunna minimera verkan från giftiga gaser.

Hur snabbt ska ett skyddsrum tömmas?

Kravet för att få använda utrymmena till något annat är att de kan tömmas och ställas i ordning till skyddsrum inom 48 timmar.

Vem har ansvar för skyddsrum?

1 Vem ansvarar för skyddsrummen? Det är fastighetsägaren som både äger och ansvarar för att underhålla skyddsrummen. En fastighetsägare kan vara privat eller kommunal. Det kan också vara en bostadsrättsförening.

Hur säkert är ett skyddsrum?

Ett skyddsrum är till för att skydda civilbefolkningen i händelse av krig. Ett skyddsrum skyddar från till exempel bomber, splitter, radioaktivitet och gas. Man skall kunna vistas säkert i ett skyddsrum i upp till två dygn.

Hur många bunkrar finns det i Sverige?

I Sverige finns drygt 65 000 skyddsrum med tillsammans ungefär sju miljoner skyddsplatser.

Share this post