Innehållsförteckning
Vad är bra med geotermisk energi?
Fördelar: Anläggningen tar liten plats vid markytan och förbrukar lite resurser. Geotermisk energi är billig och pålitlig. Släpper ut betydligt mindre växthusgaser än fossila bränslen.
Hur påverkar geotermisk energi samhället?
Om man utnyttjar den geotermiska energin ansvarsfullt och i ett slutet system är geotermisk energi ett rent och förnybart energislag. Om systemet inte är slutet finns risken att tungmetaller från berggrunden löses ut på ytan. Värmen i jordens inre är i praktiken i en förnybar resurs.
Hur funkar geoenergi?
Principen är huvudsakligen densamma som för bergvärmen, men med tätare placerade borrhål vilket skapar förutsättningar för aktiv säsongslagring av värme och kyla genom att en större bergsvolym värms eller kyls. Under vintern tas värme ur berget som då kyls ned.
Var finns geotermiska kraftverk?
Exempel på länder där geotermisk energi ligger bakom minst 15% av elproduktionen är Island, Costa Rica, El Salvador, Filippinerna och Kenya. Den största gruppen av geotermiska kraftverk är den som ligger vid The Geysers i Kalifornien, USA.
Hur påverkar geotermisk energi människan?
Elproduktion. Man kan använda geotermisk energi för att generera elektricitet genom att låta ånga driva turbiner. Ny teknik har gjort det möjligt att producera elektricitet även när det vatten som pumpas upp inte når kokpunkten utan kan vara så ”kallt” som 60°C. Man använder sig av binära system med värmeväxlare.
Kan man använda geotermisk energi överallt?
De stora borrdjupen gör också att geotermi är mest användbart för större systemlösningar knutna till exempelvis befintliga fjärrvärmesystem. På flera platser i Europa används även geotermi för uppvärmning av stora växthus.
Hur varmt är det i ett Bergvärmehål?
Bergvärme är solvärme som lagras i marken och som via ett till två djupa borrhål pumpas upp till värmepumpar. Vätskan som pumpas runt i slangen har en temperatur på ett par plusgrader ner till ett par minusgrader. Värmepumparna höjer temperaturen till 35-70 grader.