Rekommendationer

Hur kontinentalplattorna ror sig?

Hur kontinentalplattorna rör sig?

Jordskorpan och översta delen av manteln är uppdelad i flera så kallade litosfärplattor. Plattorna ligger inte still, utan rör sig i förhållande till varandra. De kan röra sig mot varandra, längs med varandra och ifrån varandra. I samband med dessa rörelser uppstår jordbävningar (jordskalv, seismisk aktivitet).

Hur mycket rör sig kontinentalplattorna per år?

Konvektion orsakad av uppvärmning och kylning av berggrunden under jordskorpan är det som får kontinentalplattorna att röra på sig och under högt tryck deformeras de. Plattorna rör sig en hastighet mellan 2 till 12 centimeter per år.

Vad är bergsryggar?

benämning på ett långsträckt bergs översta del. Är dess sidor branta används benämningen bergskam.

Vad är kontinentalplattor och kontinentaldrift?

Plattektonik är en geologisk teori som förklarar jordskorpans storskaliga rörelser – kontinentaldrift – det vill säga att jordens kontinenter inte är oföränderligt positionerade på jordens yta utan rör sig i förhållande till varandra och ständigt bildar nya kombinationer.

Vad händer när kontinentalplattorna krockar?

Om en del av materialet i plattorna smälter och stiger upp mot ytan som magma, kan vulkaner bildas. Detta område, där en del av en litosfärplatta glider ned under en annan och till viss del kan smälta, brukar kallas för subduktionszoner. Där plattorna kolliderar bildas också ofta en djuphavsgrav.

När plattor krockar?

När två plattor på land krockar med varandra, kan berg bildas. Då pressas jordskorpan uppåt och veckas ihop till väldiga bergskedjor. med sprickor emellan. Plattorna kallas för kontinentalplattor.

Hur mycket rör sig kontinentalplattorna?

Jordskorpan är för närvarande uppdelad i sju stora plattor och ett tiotal mindre. Dessa rör sig i förhållande till varandra med en hastighet på några centimeter om året. De sju stora plattorna är Eurasiska, Nordamerikanska, Sydamerikanska, Afrikanska, Indo-Australiska, Antarktiska och Stilla havs-plattan.

Share this post