Ny

Var askar det minst i varlden?

Var åskar det minst i världen?

De platser där risken för åska är minst är norra Norge, Island och Grönland.

Kan blixten gå genom fönster?

Fönster och dörrar ska stängas eftersom att blixten kan slå ner nära och utvecklas horisontellt och då komma inåt. Blixtens tryckvåg kan också ha sönder glas om den slår till för nära.

Var åskar det mest i världen?

En kartläggning visar att ett område i Venezuela är den plats i världen där det åskar mest. Där slår blixten ner 233 gånger per år. Amerikanska forskare har med hjälp av en satellit kartlagt de platser som oftast drabbas av blixtnedslag i världen.

Är åska farligt inomhus?

– Byggnader har oftast bra åskledare som leder spänningen från blixten. Då blir det inga större skador på varken hus eller människor. Elledningar kan dock orsaka brand ifall ditt hus har dålig åskledning. Om blixten slår ner i huset kan det börja brinna i isoleringen i byggnaden eller i elledningarna, förklarar Berg.

Kan man bada inomhus när det åskar?

Tänk på att inte vara på öppna fält (exempelvis golfbanor), i närheten av kraftledningar eller på öppet vatten när det åskar. Blixten söker sig till högsta punkten. Bada inte i sjöar och vattendrag, vatten leder ström. Vänta också med att duscha eller bada inomhus.

Vart är det säkrast att vara när det blixtrar?

För att skydda sig är det viktigt att hålla sig borta från höjder och från att stå bredvid ett högt träd eller en hög mast. Det handlar om att blixten söker sig till spetsiga föremål. Dessutom ska man undvika att bada, åka båt, vattensporta eller fiska. Vatten leder nämligen ström.

Är det farligt att ha fönstret öppet när det åskar?

Stanna inomhus för att undvika att bli träffad av blixten. Stäng alla dörrar och fönster och undvik öppna platser som till exempel balkonger. Är du utomhus så vistas inte på öppna fält, undvik sjöar och andra vattendrag eller under höga föremål som till exempel träd, stolpar och flaggstänger.

Kan man duscha när det blixtrar?

Undvik att röra eller stå nära lampor eller andra elektriska apparater som är kopplade till ett vägguttag. Tänk på att även om blixten slår ner på ett annat ställe så kan strömmen färdas genom ledningar som exempelvis vattensystem, så skippa duschen när det åskar.

Share this post