Frågor

Vad ar staende medicin?

Vad är stående medicin?

Ett läkemedel får ordineras muntligen endast när en patient behöver omedelbar behandling. Det finns stor risk för missuppfattningar vid muntliga ordinationer. Doseringen ska anges som antalet tabletter eller andra avdelade läkemedelsdoser eller läkemedlets volym per doseringstillfälle.

Hur gör man en rekvisition?

Om man behöver en rekvisition för att handla direkt hos en leverantör ska man göra denna i Proceedo. Den ska vara attesterad när man skriver ut den så att den har tilldelats ett ordernummer. Man lägger den på samma sätt som en vanlig beställning fast på ett särskilt formulär för rekvision.

Vilka typer av läkemedel finns i ändtarmen?

Läkemedel finns i många olika former: Läkemedel som du tar genom munnen, till exempel tabletter, kapslar och flytande former som suspensioner och lösningar. Läkemedel som du för in i ändtarmen, till exempel stolpiller, så kallade suppositorier. Läkemedel som du för in i slidan, till exempel vagitorier och slidkräm.

Vad är ett naturläkemedel?

De ska vara avsedda för egenvård och användas vid tillfälliga och lindriga besvär. Naturläkemedel innehåller en djurdel, bakteriekultur, mineral eller salt som inte är alltför bearbetade. Naturläkemedel ska uppfylla de grundläggande kraven som gäller för läkemedel.

Hur ska ett läkemedel få säljas i Sverige?

Läkemedel är ämnen som kan användas för att förebygga, lindra eller bota sjukdomar. För att ett läkemedel ska få säljas i Sverige måste det vara godkänt av det svenska eller det europeiska läkemedelsverket.

Vad är en signeringslista för läkemedel?

En signeringslista per/månad. Signeringslista läkemedel ska vara vit och ska sitta i den ”Blå mappen”. Underlag för signeringslista läkemedel får inte sparas på USB-minne, där namn och födelsedata eller rumsnummer framgår. Detta regleras i dataskyddsförordningen GDPR samt i Patientjournallagen.

Share this post