Populära

Hur vet man om blindtarmen har spruckit?

Hur vet man om blindtarmen har spruckit?

Du får ont i magens nedre högra del. Det kan också börja göra ont runt naveln och sedan flyttas till magens nedre högra del. Du får mer och mer ont, framför allt i magens nedre högra del. Det gör mer ont när du rör dig, hostar eller nyser.

Var ligger blindtarmen?

Blindtarmen används i dagligt tal som namn på ett litet bihang som sitter på första delen av tjocktarmen. Bihanget är som en fingerformad ficka som sitter på tjocktarmen, långt ner på den nedre högra sidan av buken under naveln. Egentligen är blindtarmen namnet på den del av tjocktarmen (cecum) som bihanget sitter på.

Vanliga symtom vid blindtarmsinflammation är smärta runt naveln som sedan flyttar sig till nedre, högre delen av buken. Du kan kräkas och må illa, och ha lätt feber. Smärtan i magen blir värre när du rör dig.

Hur lång tid tar det innan blindtarmen spricker?

Redan inom några timmar efter att man börjat känna sig sjuk kan blindtarmen spricka.

Kan blindtarmsinflammation läka ut av sig själv?

Typiska symtom är ömhet till höger i nedre delen av buken, illamående, enstaka kräkningar och feber. Den går att behandla med både kirurgi och enbart antibiotika. Dessutom kan inflammationen läka av sig självt.

Kan blindtarmsinflammation komma plötsligt?

Ibland kan en inflammation uppstå om öppningen mot tarmen täpps igen av till exempel mat eller avföring. I mer ovanliga fall kan en blindtarmsinflammation utlösas av yttre påverkan, som ett slag mot magen.

Vad är en Peritonit?

Svensk definition. Inflammation i bukhinnan som följd av infektiösa, autoimmuna eller kemiska processer. Primär peritonit orsakas av infektion i bukhinnehålan via hematogen eller lymfatisk spridning, sekundär peritonit uppstår då ett organ i bukhålan brister eller efter abscess i intraabdominella organ.

Hur länge kan man gå med inflammerad blindtarm?

Okomplicerad blindtarmsinflammation kan i många fall läka spontant och utan behandling, medan den komplicerade formen är mer allvarlig. Cirka en tredjedel av de barn som drabbas får en allvarligare form av blindtarmsinflammation förenad med högre risk för komplikationer och längre sjukhusvistelse.

Hur lång tid tar en blindtarmsoperation vuxen?

Operationen kan ta en eller flera timmar beroende på hur stort ingreppet är. Uppvakning och vård efter operationen pågår i ungefär tre timmar.

Hur snabbt kommer blindtarmsinflammation?

Du kan få blindtarmsinflammation oavsett ålder, men de flesta som blir sjuka är mellan tio och tjugofem år gamla. Det är ovanligt att barn under två år får blindtarmsinflammation. Men om de blir sjuka går det snabbt från att blindtarmsbihanget blir inflammerat tills att det brister.

Hur ser man om man har blindtarmsinflammation?

Vanliga symptom är smärta i den nedre delen av magens högra sida, smärta och ömhet runt naveln, illamående, magont och långsamt stigande feber. Det är vanligt att smärtan börjar vid naveln för att sedan röra sig ner mot den nedre delen av magens högersida.

Vad är peritoneal retning?

Vid upprepade palpationer kan det vara svårt att bedöma buken. Muskelförsvar kan tyda på peritoneal retning vilket är ett allvarligt symtom. Patienter som står på NSAID eller kortison har mindre muskelförsvar då inflammationen dämpas av medicinen. Muskelförsvar kan också saknas hos äldre på grund av mindre muskelmassa.

Share this post