Allmänning

Vad ar klimatvariationer?

Vad är klimatvariationer?

Klimatet har varierat naturligt i alla tider men nu påverkas jordens klimat allt mer av människan. Kursen behandlar de naturliga och antropogena processer som styr klimatet på jorden samt klimatets variation med tiden.

Vad händer om Golfströmmen avtar?

Det varma vattnet som strömmar tvärs över Atlanten för med sig mycket värme och energi till Europa. Utan Golfströmmen skulle klimatet i Europa vara betydligt kallare. För Sveriges del skulle klimatet vara mer likt det i Alaska och generellt så skulle Europa vara kallare och mer regnigt.

Var kommer Golfströmmen ifrån?

Golfströmmen är en varm havsström i Nordatlanten. Den börjar vid Mexikanska golfen (som gett strömmen dess namn) och går över Atlanten upp mot norra Europa. Golfströmmen är med sitt breda och djupa stråk av subtropiskt vatten en mäktig värmetransportör och den bäst kända och mest undersökta av de stora havsströmmarna.

Vilka klimatzoner finns vid de kalla respektive varma havsströmmarna?

På södra halvklotet strömmar kallt vatten norrut på havets östsidor och sprider sig sedan västerut och vidare söderut. Exempel på sådana kalla strömmar är Peruströmmen och Benguelaströmmen. När de varma ytströmmarna från ekvatorn når kallare vatten i norr eller i söder, avkyls de och blir tyngre.

Vad händer i Sverige om Golfströmmen tappar fart?

Så kan vi påverkas av en långsammare golfström Något kallare vintrar och fler extremt heta och torra sommarmånader är vad Frederik Schenks forskning pekar mot och det skulle orsaka stora förändringar i den svenska växtligheten.

Kan Golfströmmen ändra riktning?

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant.

Vart tar Golfströmmen vägen?

Golfströmmens varma och salta vatten flyter ovanpå det omgivande kallare atlantvattnet hela vägen från Mexikanska golfen till norra Europa. En del av strömmen fortsätter sedan upp mellan Island och norska kusten, under det att vattnet avger sitt värmeinnehåll. I och med att vattnet blir kallare ökar dess täthet.

Share this post