Populära

Hur paverkar tsunamin naturen?

Hur påverkar tsunamin naturen?

– Just nu direkt efter jordbävningen och tsunamin skulle jag säga att tsunamin har störst ekologiska konsekvenser, både i havet och på land. Den här enomra vågen som drabbat stora ytor med översvämmningar och uppvirvling av sediment och jord, allt blandas ihop i en stor röra, säger hon.

Hur påverkar tsunamin samhället?

Cyklonen och följande översvämningar dödade många människor och förstörde infrastruktur som vägar, broar och byggnader. Även sjukvården drabbades samtidigt som vårdbehoven ökade för till exempel diarré, hudinfektioner, luftvägsinfektioner, malaria och kolera. Läs mer: ”Ni hittar oss under vattenytan.”

Hur många kärnkraftsolyckor har inträffat?

Det har skett tre större kärnkraftsolyckor i världen: en i Harrisburg (USA) 1979, en i Tjernobyl (nuvarande Ukraina) 1986 och en i Fukushima (Japan) 2011.

Hur påverkas miljön av en tsunami?

Tjock, svart rök sprids med vindens hastighet därifrån och från andra industrier som också brinner. Tsunamivattnet som sveper med sig bilar, lastbilar, båtar och hus upp över land, vägar och jordbruksmark är svartfärgat. Flera tusen människor runt kärnkraftverket i Fukushima evakueras när kylsystemet inte fungerar.

Vad händer när det blir tsunami?

En tsunami är en stor våg som orsakas av en plötslig, stor rörelse under djupt vatten, till exempel en jordbävning under vattnet eller ett jordskred ner i, eller under vattnet. Tsunamier kan också orsakas av skred eller ras ner i sjöar, vikar och fjordar. Ordet tsunami är japanskt och består av orden ”tsu” och ”nami”.

Vilka konsekvenser kan tsunami orsaka?

Tsunamin kommer sedan på bara några minuter att höja havsnivån. En enormt kraftig ström kommer då att bildas. En tsunamis snabba havsnivåhöjning orsakar katastrofala skador på låglänta kustområden. Om en 10 meter tsunami slår till kommer allt som ligger mindre än 10 meter över havsnivån svämmas över nära kusten.

Share this post