Blogga

Varfor regnar det sa mycket i Sverige?

Varför regnar det så mycket i Sverige?

Här regnar det mest i Sverige. Enligt SMHI beror den stora mängden regn i stora drag på en generell västlig strömning över Sverige, som lågtryck och fronter med regn och snö rör sig österut över landet. Samt landhöjningen i Västra Götaland som gör att nederbörd faller ur här.

Varför regnar det mer i Norge än i Danmark?

Där är det stora skillnader mellan årstiderna. Norden domineras av västvindarna Dessa värms upp av Golfströmens varma vatten och förs in över landmassan. Norden har, till skillnad från andra områden på samma breddgrad, ett milt klimat p.g.a. det. De varma vindarna är också till stor del orsaken till Nordens nederbörd.

Varför regnar det mer på den svenska västkusten än på östkusten?

Lågtrycken (med regnväder) vandrar oftast från väst eller sydväst mot öst. (Vid våra breddgrader blåser det nästan alltid västanvindar, vilket bland annat beror på temperaturfördelningen på jorden och att jorden roterar runt sin egen axel.) Därför får västkusten ta emot extra mycket regn.

Vad är den genomsnittliga nederbörden i Sverige?

Den årliga medelnederbörden för mätstationen i Observatorielunden är 539 mm, beräknad för referensnormalperioden 1961-1990. Högsta uppmätta årsnederbörd sedan 1901 är 801 mm, vilket registrerades 1960. Den lägsta årsnederbörden, 345 mm, uppmättes 2018.

Vilken stad i Sverige regnar det mest i?

Siffror från SMHI visar att Borås fortfarande är landets regnigaste stad. Med 1324 mm regn år 2020 tar staden hem förstapriset. Regnigaste platsen är dock Torup (Halland) med 1399 mm, men som stad är Borås fortfarande Sveriges regnigaste.

Varför regnar det så mycket i Norge?

SVAR: Det är tre områden i Europa med mycket nederbörd. Först har vi hela västra Norge där det regnar upp mot 2000 mm/år. Detta beror på att Skanderna tvingar upp de västliga vindar, som är vanligast här, på hög höjd där luften avkyls och ger ifrån sig sin fukt i form av regn och snö.

Hur det kommer sig att Västra Götaland har mer nederbörd än Östra Götaland?

Höjdförhållandena och det från havet utsatta läget, med inkommande fuktighetsmättande havsvindar, tvingar luftmassorna i höjden. Generellt är de västra delarna av Götaland neder-bördsrikare än de östra.

Varför regnar det mer i Göteborg?

Om man beaktar att nederbörden i både fjällen och Götalands inland har ett större inslag av snö än vad västkusten och Göteborg har så får man nog säga att det regnar mer i Göteborg.

Vad orsakade översvämningen i Tyskland?

Tunga maskiner, utdikning och förändringar i terrängen och övergången från ängs – och betesmarker till åkermarker e t c har ökat riskerna för översvämningar. Det intensiva jordbruket komprimerar marken och förminskar vattenupptagningsförmågan, höjer erosionen och påskyndar och förstärker ytavrinningen.

Share this post