Rekommendationer

Nar var det istid?

När var det istid?

Den senaste istiden inleddes för cirka 115 000 år sedan och de sista isresterna försvann från norra Sverige för nästan 10 000 år sedan. Isens tryck gjorde att stora delar av Sverige var nedpressat under havsytan efter inlandsisens avsmältande.

Vad betyder netto noll utsläpp?

Netto noll klimatavtryck, eller klimatneutralt, betyder att vi fångar in eller hindrar utsläpp av lika mycket växthusgaser som vi har gett upphov till genom trädplanteringar, investeringar i skydd av skog som annars riskerar att huggas ner och i småskaliga biogasanläggningar med kogödsel som ersätter användningen av …

Hur tjock var inlandsisen i Sverige?

Resultatet visade att inlandsisen som mest kan ha varit upp till 3,5 kilometer tjock över Forsmark under perioden. Det är något, men inte mycket mer, än SKB tidigare räknat med i säkerhetsanalysen (SR-Site) för Kärnbränsleförvaret. Då uppskattades isens tjocklek, baserat på andra metoder, som mest till 3,4 kilometer.

Vad heter den senaste istiden?

Den senaste istiden kallas Weichsel och hade sitt maximum för ungefär 20 000 år sedan. Förutom i Skandinavien fanns då också inlandsisar i Alperna, Sibirien, Nordamerika, Antarktis och på Grönland. Borrningar i sediment i Sokli i norra Finland, har gett information om hur temperaturen varierat under senaste istiden.

Vad fanns före istiden?

Neolitikum (4000 f.Kr.

Vad innebär Nettonollutsläpp?

Nettonollutsläpp betyder så låga utsläpp som möjligt, där det som ändå släpps ut kompenseras med negativa utsläpp eller kolupptag på annat vis. På så vis blir de totala utsläppen ”noll”.

Vad är Nettonoll?

Netto Noll klimatavtryck är ett miljöuttalande och klimatstrategi som används av både länder och organisationer. Som exempel har Sverige som mål att nå nettonollutsläpp 2045, enligt det klimatpolitiska ramverket. Begreppet är synonymt med klimatneutral.

Share this post