Allmänning

Vad ar gron asfalt?

Vad är grön asfalt?

Asfaltera grönt! I region norr, där asfalten utvecklades, står den nu för omkring 30 procent av bolagets asfalteringar. Den ”gröna” asfalten tillverkas och läggs vid betydligt lägre temperatur än konventionell varmasfalt och är därför mindre energikrävande och den avger inte lika mycket potentiellt hälsofarliga gaser.

Är asfalt hållbart?

Eftersom asfalt är 100 procent återvinningsbar kommer koldioxiden som bundits i biobindemedlet vara lagrad över lång tid och på så vis kompensera för utsläppen vid tillverkningen.

Är asfalt bra för miljön?

Hur påverkar asfalt miljön? Asfalt är till 100% är återvinningsbar, och en allt större andel av nya beläggningar innehåller återvunnen asfalt. Ingen påverkan på den yttre miljön sker sedan asfalten lagts ut på vägen.

Hur gör man asfalt?

Asfalt, eller asfaltbetong, som är den korrekta benämningen består av krossat stenmaterial, cirka 95% samt bitumen, ca 5%. Utöver detta tillsätts ofta även vidhäftningsmedel för att förbättra vidhäftningen mellan stenmaterialet och bindemedlet och på så sätt öka asfaltens beständighet.

Vad är Asfaltgrus?

Asfaltgrus (AG): Är en asfaltsblandning med mycket sten och lite bindemedel som ofta utgör bärlagret. Asfaltbundet bindlager (ABB): Används oftast som mellanliggande lager mellan AG och slitlager. Tät asfaltbetong (ABT): Används till allt från garageuppfarter till vägar och gator.

Kan man lägga asfalt på vintern?

Den milda vintern har gett hela byggbranschen ett lyft. Främst är det just asfaltsjobb som gynnas, men även gjutningar blir enkla- re om kvicksilvret ligger över nollan. Och ingen snö betyder ingen snöskottning, vilket självklart underlättar vardagen på bygget.

Kan man göra egen asfalt?

Mindre lagningar av befintlig asfalt kan man göra själv. Är det en större yta eller garageuppfart som ska asfalteras behöver man en ordentlig asfaltsläggare samt vält. För att lägga asfalt själv kan man med fördel använd kall asfalt, som finns att köpa i välsorterade butiker.

Vad består bitumen av?

Bitumen (betoningen ligger på andra stavelsen) är ett bindemedel bestående av kolväten. Det framställs ur petroleum och benämns i vissa fall populärt asfalt. Det används som bindemedel i ytbeläggning för körbara ytor (asfaltbetong), men också som ytlager på takpapp och vissa isoleringsmaterial.

Vad är ABT asfalt?

ABT ska generellt användas som slitlager på gc-banor, lokalgator och uppsamlingsgator. För att motverka uttorkning ska förhöjd bindemedelshalt användas för ABT i gc-banor och refuger. I vissa fall kan det även vara en fördel att använda asfalt med förhöjd bindemedelshalt i lokalgator typ villagator.

Hur kallt kan man asfaltera?

– Jobben går snabbt om vädret är bra. Det går ju att lägga as- falt fast det är 40 grader kallt. Men det är en klar fördel om det är över noll grader. I alla fall vid större jobb, och vissa beställare har krav på att det ska vara en viss temperatur i luften vid vissa typer av jobb, säger asfaltsläggare Gunnar Wagenius.

Share this post