Frågor

Vad ar Torrskorpelera?

Vad är Torrskorpelera?

Sättningar i lera kan även uppstå genom så kallad torrskorpebildning, vilket innebär att lerans översta lager krymper på grund av torkning och frysning och bildar en fastare torrskorpelera. I början av 2000-talet flyttas Kiruna på grund av sättningar orsakade av Kirunagruvan.

Vad är Sättningsskador?

Sättningskador sker när markytans sjunker och underliggande kompression bildas. Mindre jordpartiklar sjunker vilket lämnar mellanrum till större partiklar. Vanligen orsakas sättningsskador av ökad belastning på jordlagret. Antingen av byggnader, markuppfyllning, eller av en sänkt grundvattenyta.

Vad är förklaringen till att sättningar i lera kan pågå under mycket lång tid?

Hur länge pågår sättningen? Det beror bland annat på tyngden från bygget, lerlagrets djup och grundvattennivån. Sättningen är en långsam process, och det kan ta många år innan den är klar.

Vad består morän av?

Moränjordar består oftast av kantigt material som innehåller en blandning av alla kornstorlekar, från lerpartiklar upp till jättelika block. I stora delar av Sverige domineras moränen av sand och silt. Denna morän är Sveriges i särklass vanligaste jordart.

Vad är skjuvhållfasthet?

Skjuvning, eller skjuvtöjning, är en deformation utan volymändring. Den definieras som vinkeländringen skapad av deformationen. Skjuvning uppkommer av att två skjuvkrafter verkar parallellt med snittytan.

Vad innebär sättning?

Sättning, är markytans sjunkning på grund av underliggande jordlagers kompression. Sättning orsakas vanligen av ökad belastning på jorden som exempelvis kan vara orsakad av markuppfyllningar, byggnader eller av en sänkt grundvattenyta.

Hur mycket kostar det att påla?

Priset på att påla är olika från varje hus, det beror bland annat på hur långt ner man ska påla. Det beror också på hur många pålar du behöver och vilken slags grund du bygger på. Men om vi tar ett exempel på en villa som har 100 m2 som ska ha förstärkning och pålning kommer det att kosta mellan 70 000 och 180 000.

Hur avhjälper man problem med sättning i betong i nyproduktion?

Geobear har geotekniska lösningar som kan åtgärda sättningsproblem genom att förstärka och stabilisera marken under grunden, samt lyfta tillbaka huset till sin ursprungliga nivå. Läs vidare för mer information om sättningar, samt hur vi använder geopolymerer för att laga sättningssprickor och åtgärda sättningsproblem.

Share this post