Frågor

Hur miljovanligt ar ett vindkraftverk?

Hur miljövänligt är ett vindkraftverk?

Eftersom det finns problem med alla energislag är energieffektivisering utgångspunkten i allt vårt arbete med energiomställning. När FN analyserar klimatpåverkan av alla energislag är vindkraft den med allra lägst påverkan: 12 gram koldioxid per producerad kWh.

Hur påverkar vindkraft den hållbara utvecklingen?

Hur påverkar vindkraften klimatet? Vindkraften är en helt fossilfri energikälla och skapar inga föroreningar. Ur ett livscykelperspektiv, där man tar hänsyn till hela produktions- och transportkedjan, har ett vindkraftverk tjänat in hela sin energi och materialpåverkan efter cirka 6-8 månader i bruk.

Vilka för och nackdelar finns det med vindkraftverk?

Det finns dock även vissa nackdelar med vindkraft. Även om de stora, vita propellrarna inte orsakar permanent skada på naturen förändrar de landskapet drastiskt. Propellrarna kan skapa skuggor och reflexer som är störande för de som bor i närheten. På nära håll generar vindkraftverken också ljud som kan vara störande.

Vilka är de vanligaste argumenten mot vindkraft?

Det argument som dock ofta anförs vad gäller vindkraftens negativa miljöpåverkan är att vindkraftverk förfular miljön samt låter mycket. Det finns även en del som hävdar att det kan störa djurlivet, främst fåglar som enligt uppgift kan störas och skadas av vindkraftsparker.

Hur påverkar vindkraftverken människan?

I flera studier har man funnit att boende nära vindkraftverk oftare har allvarliga sömnstörningar och depression. Man har även funnit en ökad frekvens av yrsel, tinnitus, ljudöverkänslighet, huvudvärk, ökad aktivering av autonoma nervsystemet med mera [3, 4].

Är vindkraft ekonomiskt hållbart?

Vindkraften bidrar med klimatnytta, näringslivsutveckling och stabilitet i elsystemet. Driften och utbyggnaden av vindkraft sker med hänsyn tagen till social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

Enligt Vattenfalls egna jämförelser 2012 bidrar vindkraften med tre gånger större CO2-utsläpp (Miljöpåverkan elens hela livscykel. CO2-utsläpp i g/kWh, vattenel 8.4, vindel 12,8, kärnkraftel 4,4). I Läkartidningen framgår att infraljud från vindkraftverk är en förbisedd hälsorisk.

Share this post