Frågor

Vad ar orsaken till solformorkelse?

Vad är orsaken till solförmörkelse?

En solförmörkelse sker när månen passerar mellan solen och jorden. Den blockerar då under några minuter nästan allt solljus från att nå jorden. Solljuset kan då försvinna mitt på ljusa dagen.

Vad beror månförmörkelse på?

En månförmörkelse sker när jordens skugga täcker delar av, eller hela månen. För att det ska bli månförmörkelse måste det vara fullmåne. En fullmåne uppstår när månen och solen är på motsatta sidor av jorden. Då blir hela den upplysta halvan av månen synlig, och gör att månen ser ut som en rund disk på natthimlen.

När blir det månförmörkelse?

Månförmörkelse inträffar bara under fullmåne, när solen, jorden och månen ligger i linje, med jorden i mitten. Jordens skugga träffar månen som därmed blir förmörkad, helt eller delvis. Om jorden någon tid under händelsen skuggar hela månen från direkt solljus, inträffar en total månförmörkelse.

När blir det solförmörkelse?

Sedan den 30 juni 1954 har ingen total solförmörkelse kunnat ses från Sverige; nästa gång det är möjligt att från det som idag är Sverige se en total solförmörkelse blir den 16 oktober 2126 och därefter 3 juni 2133. Ringformiga solförmörkelser inträffar däremot redan 21 juni 2039 och 11 juni 2048.

Vad är skillnaden på månförmörkelse och solförmörkelse?

Under en solförmörkelse måste observatören befinna sig i månens skugga, som endast täcker en bråkdel av den solbelysta jordhalvan. Under en månförmörkelse faller jordens skugga däremot på månen, och detta kan observeras från hela den jordhalva som vetter mot månen under förmörkelsens gång.

Hur ofta har vi solförmörkelse i Sverige?

Senast vi fick se en total solförmörkelse i Sverige var 1954 och nästa gång är beräknad till att inträffa 2126, vilket innebär att endast 172 år hinner förflyta mellan de två händelserna, men på andra platser på vår planet kan man få vänta i långt över tusen år innan månen återigen lägger sig i vägen för solen.

Share this post