Populära

Vilka miljokonsekvenser kan man fa om man slapper ut surt regn?

Vilka miljökonsekvenser kan man få om man släpper ut surt regn?

Surt regn bidrar kraftigt till försurning av sjöar och skogar. Detta medför bland annat att fiskar dör, och att trädens blad torkar ut eller blir gulfärgade före hösten (kloros). I marken skadas växternas rothår, vilket försvårar upptagningen av växtnäring.

Hur kan man minska surt regn?

Gemensamt är också att det tar lång tid innan tidigare försurande utsläpp tömts bort ur markens och havens buffertsystem. För att motverka försurningen på sikt behöver vi både minska de globala utsläppen från fossila bränslen och fortsätta att minska regionala utsläpp av svavel- och kväveoxider.

Vad händer med ekologiska system då det regnar surt regn?

Det sura regnet påverkar metallföreningar i marken. En del som är giftiga metalljoner frigörs och en del nödvändiga för växtligheten försvinner ner i marken. Växter och djur tar skada. I sjöar påverkas både växter och djur.

Vad händer när surt regn tränger ner i jorden?

Surt regn ändrar surheten i jorden, och surheten i färskvattnet i sjöar och vattendrag, vilket påverkar organismerna som lever där. När surt vatten faller till marken, frigörs aluminium och tungmetaller, som bly, ur jorden. De har negativa effekter på miljön, och är giftiga för levande organismer.

Hur påverkas ekosystemet av försurning?

Vissa arter, som till exempel alger och sjögräs, kan till och med gynnas av det förändrade pH-värdet. Förutom effekterna av ett lägre pH i vattnet leder också havsförsurningen till att det finns mindre löst kalk kvar i haven till de djur och växter som använder kalk till sina skal och skelett.

Vilka åtgärder kan sättas in mot försurningen?

Kalkning och andra motåtgärder

  • En av de största miljöinsatserna.
  • Kalkning ger önskade och positiva effekter.
  • Hälften så många arter i försurade vatten.
  • Utvärderingar visar att det går åt rätt håll.
  • Kalkningen har minskat.
  • Kalken sprids i sjöar, på våtmarker och till vattendrag.
  • Återhämtningen från försurningen avstannar.

Hur påverkas människor av försurning?

Även människans hälsa kan påverkas negativt, exempelvis av dricksvatten från försurade brunnar. De ämnen som bidrar till försurningen är svaveldioxid, kväveoxider och ammoniak. De härrör från utsläpp framför allt från väg- och sjötrafik, värme- och elkraftverk, industrier samt jordbruk.

Hur kan man åtgärda försurningen i naturen?

För att motverka försurningen på sikt behöver vi både minska de globala utsläppen från fossila bränslen och fortsätta att minska regionala utsläpp av svavel- och kväveoxider.

Vad händer när haven försuras?

Försurningen påverkar livet i havet på olika sätt. Koraller, musslor, ostron och andra marina organismer som bygger skal av kalciumkarbonat får det t. ex. svårare att bygga sina skal eller sitt skelettmaterial när havets pH sjunker.

Vilka är de allvarligaste effekterna av försurningen?

Mänskliga aktiviteter bidrar till ökad försurning av mark och vatten. Det kan leda till fiskdöd i vattendrag och försvåra bildningen av kalkskal i havet.

Share this post