Trendig

Vad ar en sekundar kalla?

Vad är en sekundär källa?

Sekundärkällor är texter som refererar primärkällor. Den information som du hittar hos en andrahandskälla är med andra ord en tolkning eller utvärdering av en primärkälla. När du återger fakta ur en sekundärkälla, får därför läsaren ta del av tredjehandsuppgifter.

Hur vet man om en källa är en primärkälla?

En källa kan vara primär, sekundär eller tertiär. En primärkälla är en förstahandskälla. Det kan vara en bok eller artikel där forskningsresultat publiceras för första gången, eller en intervju eller en ögonvittnesskildring.

Vad är skillnaden mellan primär och sekundär källa?

Primär- och sekundärkällor Primärkällor utgörs av förstahandsinformation eller originaldata. Sekundärkällor (andrahandskälla) pekar tillbaka på en eller flera primärkällor. Sekundärkällor bygger vidare på primärkällor, t.

Hur refererar man till en sekundärkälla?

Om du vill referera till andrahandskällan anges enligt APA i texten ursprungskällans författare och publiceringsår (om det är känt) samt citeringen till andrahandskällan (det verk som man tagit del av). I referenslistan anges andrahandskällan.

Vad innebär en primär källa?

En primärkälla ger förstahandsinformation om ett ämne. Det kan till exempel vara artiklar eller böcker som är skrivna av någon som presenterar en egen teori eller undersökning. Det kan också vara en föreläsare som talar om sina egna forskningsresultat.

Hur kan man se om en källa är trovärdig?

Man frågar sig vem som är upphovsperson till källan, när källan tillkom, varför och om uppgifterna kan kontrolleras och stämmer med andra oberoende källor. När man skriver en uppsats och använder sig av källkritik bör man kunna ifrågasätta de källor man använder med sakliga argument.

Hur refererar man en andrahandskälla?

När du hänvisar till en källa i andra hand ska båda källorna finnas med i texthänvisningen men inte i källförteckningen. I texthänvisningen ska du ange den ursprungliga källan först och hänvisa till den författare som du faktiskt har läst. I källförteckningen anger du bara den källa som du har läst.

Hur kan källhänvisningen se ut?

I Harvard kan källhänvisningen se ut på två olika sätt. Du kan använda en etablerad initialförkortning (akronym) i texten, men första gången du refererar bör du skriva ut hela organisationens namn och ange akronymen i hakparentes efteråt. I referenslistan skriver du ut hela organisationens namn.

Vad berättar en källhänvisning?

En källhänvisning berättar: 1 vad bilden föreställer eller vad texten eller boken heter, 2 vem som har tagit fotot eller skrivit boken, 3 när fotot eller texten skapades, 4 var vi kan hitta det, och 5 vilket datum du hämtade materialet på internet.

Hur gör man källhänvisningar i texten?

Källhänvisningar görs i den löpande texten och det finns två olika förfaringssätt. Det ena sättet är att ange referensen direkt i texten genom i en parentes återge författaren, utgivningsåret och eventuellt sidan (Johansson 2015:128). Detta kallas ibland för Harvardsystemet.

Vad är sekundär källa?

Sekundärkälla (alternativt särskrivet sekundär källa) är en term för källmaterial som åberopar, kommenterar eller bygger vidare på primärkällor. En sekundärkälla är inte ett slags bevis, utan en redogörelse av ett bevis. Sekundärkällor kan exempelvis vara monografier, reportage eller olika sorters artiklar.

Share this post