Trendig

Vad far man gora med akermark?

Vad får man göra med åkermark?

Exempel på verksamheter som innebär att jordbruksmark tas ur jordbruksproduktion och därför ska föregås av en anmälan till länsstyrelsen är:

  • Plantering av skog på åker, ängs- eller betesmark.
  • Plantering av energiskog, julgranar, andra jordbruksgrödor samt annan nyodling eller kultivering i ängs- eller betesmark.

Hur återförs fosfor till marken och vattendrag?

Fosforn förloras från åkermarken genom att den frigörs och transporteras iväg med av- rinnande vatten. Vattnet kan i princip bara ta två vägar. Antingen rinner det på ytan till ett dike eller vattendrag, eller också tar det sig ner till dräneringsledningarna.

Får inte bygga på jordbruksmark?

Mark- och miljööverdomstolen Brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk, se 3 kap. 4 § miljöbalken (MB).

Vad får man göra med jordbruksmark?

Enligt Miljöbalken får brukningsvärd jordbruksmark endast tas i anspråk för bebyggelse och anläggningar om det krävs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen. Villkoret är dessutom att dessa behov inte kan tillgodoses på ett annat tillfredställande sätt.

När får man bryta trädan?

Från och med 1 juli får du putsa eller slå av växtligheten på trädan. Men först efter 15 augusti får du slå av och använda växtligheten som foder.

Får man bygga på åkermark?

Trots det tycks den svenska åkermarken inte vara tillräckligt värdefull att bevara. Kommunerna fortsätter att tillåta byggen av bostäder, vägar och järnvägar på vår allra bördigaste mark. Värst är trycket på åkrarna i Skåne, men även i andra tätbefolkade områden hotas marken.

Får man bygga på betesmark?

Det faktum att rätten anser att det handlar om brukningsvärd mark och att den därför inte får bebyggas. I praktiken betyder detta att det inte går att bygga på ängsmark, betesmark eller åkermark.

Share this post