Populära

Hur lang ar en tsunamivag?

Hur lång är en tsunamivåg?

I större delen av oceanerna är det 3000-6000 meter djupt och då tillryggalägger tsunamin ungefär 700 kilometer på en timme. Eftersom tsunamin är 100 kilometer lång tar det runt tio minuter för den att passera förbi ett fartyg ute på havet.

Hur hög var tsunamin i Thailand?

Över 8 000 människor, bland dem 2 500 utländska turister, omkommer i Thailand. Tsunamin fortsätter sin framfart och slår till mot Sri Lankas östra, södra och sydvästra kust. Upp till 12 meter höga vågor krossar allt som kommer i vägen och tränger upp till två kilometer in i landet.

Vart sker det mest tsunamis?

Tsunamis uppträder främst i Stilla havsområdet med dess vulkaniska berggrund runt stränderna och på bottnarna. 2004 drabbades Indonesien, Thailand och Sri Lanka samt några andra länder av en våldsam tsunami. Jordbävningen vid Indonesien hade styrkan 8,9 på Richterskalan.

Hur många svenskar dog under tsunamin?

Den 26 december 2004 slog naturen till med en förödande kraft. Flera enorma tsunamier sköljde över Thailand och flera andra länder i regionen – något som resulterade i att över 226 000 personer dog, varav 543 svenskar.

Vilka svenskar dog i tsunamin 2004?

Klicka på bilderna för att ta del av berättelserna.

  • Gösta, 9 år.
  • Marita, 36 år. Tjörn.
  • Max, 17 år. Hudiksvall.
  • Matilda, 16 år. Västerås.
  • Saga, 3 år. Alingsås.
  • Sven-Anders, 50 år. Falkenberg.
  • Sandra, 26 år. Sundsvall.
  • Britt-Marie, 64 år. Karlstad.

Hur snabb var tsunamin 2004?

Havsbottnen i närheten av jordbävningen epicentrum höjdes med upp till 7 meter. Jordbävningen orsakade en kraftig tsunami som med en våghöjd på som mest nära 40 meter träffade kuststräckan innanför inom loppet av bara några minuter, och orsakade stor förödelse.

Var i världen är risken för jordbävningar som störst?

Några välkända områden där plattorna rör sig mot varandra och orsakar vulkanism eller jordbävningar är Nord- och Sydamerikas västkust, Himalaya, Turkiet och Japan. Ibland förekommer också vulkaniskt aktivitet inne på plattorna, till exempel på Hawaii och Kanarieöarna samt längs den Östafrikanska riften.

Share this post