Blogga

Vad ar Utbojning?

Vad är Utböjning?

Böjning av en balk, platta eller annan tunn struktur betyder en utböjning med främst deformation i strukturens normalriktning.

Vad Nedböjningen av en balk påverkas av?

Under korta perioder kommer balken att utsättas för belastningstoppar, som leder till stor nedböjning winst. Denna nedböjning kan inträffa under vilken tid som helst under balkens livslängd. En del av lasten kommer att påverka balken en längre tid och förorsaka en gradvis ökning av nedböjningen, wcreep.

Vad är Lastfall?

Det dimensionerande lastvärdet bestäms för två lastfall: I det första fallet sätts den nyttiga lasten som huvudlast och snölasten som övrig variabel last. I det andra fallet sätts snölasten som huvudlast och den nyttiga lasten som övrig variabel last.

Vad menas med Lastfall?

Vanligtvis dimensioneras en konstruktion inte för en enda last utan för olika lastkombinationer. Med utgångspunkt från en huvudlast (med sitt fulla värde) som kombineras med möjliga andra samverkande laster (med reducerade värden) fås ett dimensionerande lastfall.

Hur mycket sviktar en limträbalk?

6.2.4 Deformationsbegränsningar

Användningsområde Ej överhöjda konstruktionselement
Generellt 1) L/500 L/300
Förråd och andra lokaler utan tillträde för allmänheten L/275 L/200
Djurstallar L/200 (maximalt 30 mm)
Logar med mera L/150 (maximalt 40 mm)

Vad är en variabel last?

Vad är Elementarfall?

Lösningar till elastiska linjens ekvation finns tabellerade i formelsamlingar som s.k. elementarfall. Fritt upplagd balk belastad med punktmoment, punktlast och utbredd last.

Vad är utbredd last?

Spridning av koncentrerad last En koncentrerad belastning på en byggnadsdel, t ex en maskin, är som en punktlast. Den verkar på en begränsad yta som då måste klara av de spänningar som uppstår. Genom byggnadstekniska åtgärder fördelas sådan laster till en utbredd last.

Vad är karakteristiska laster?

Karakteristiska värden Det karakteristiska värdet för en variabel last skall för byggnader motsvara det värde som med en sannolikhet av 98 % inte överskrids någon gång under ett år, det vill säga 98-procentsfraktilen.

Hur beräknas Böjmotstånd?

Med samma metod kan det plastiska böjmotståndet beräknas med några få formler. Man placerar en nod i det snitt som delar tvärsnittet i två lika delar. Tjockleken på ena halvan ändras till dess negativa värde. Plastiska böjmotståndet blir då detsamma som det statiska momentet för detta tvärsnitt.

I vilken enhet mäts Böjmotstånd?

Hållfasthet mäts liksom påkänningar i enheten Pascal/MPa och varierar med byggmaterialens sammansättning och densitet.

Share this post