Frågor

Nar ska det blixtra?

När ska det blixtra?

När spänningsskillnaden mellan marken och molnet eller mellan molnets olika delar blir tillräckligt stor sker ett överslag och det bildas en gnista, blixten. Blixten är den synliga delen vid elektriska urladdningar i samband med åskväder. Den består av luft som är så kraftigt upphettad att den blir självlysande.

Vad ska man göra om man blir träffad av blixten?

Vid medvetslöshet bör du som befinner dig i närheten omedelbart ringa larmcentralen 112 och påbörja hjärt- och lungräddning. De långvariga skador som en person som blivit träffad av blixten kan drabbas av är muskelvärk, problem med balans och hörsel, syn och möjligen försämringar på nervsystemet.

Hur många överlever att bli träffad av blixten?

Per Stenborg uppskattar att mellan fem och tio personer i Sverige träffas av blixten varje år, men de allra flesta överlever. – Ungefär ett av fem av alla blixtnedslag får dödlig utgång. Det innebär en eller kanske två personer varje år, säger Per Stenborg.

Hur känns det att bli träffad av blixten?

”Aldrig igen” Känslan av att träffas av blixten går inte att jämföra med något annat, enligt Kevin. – Jag har fått stötar och så, typ från flugdödare, men det här var något som jag aldrig tidigare upplevt.

Hur ofta blir någon träffad av blixten?

Fem eller sex möter blixten varje år Det är alltså väldigt ovanligt att träffas av blixten i Sverige, men varje år är det 5–6 personer som möter blixten på något sätt. Det kan vara att de är nära ett blixtnedslag, till exempel om blixten slår ned i ett träd och de träffas av en del av blixten som går igenom trädet.

Kan man dö om man blir träffad av blixten?

En kvinna avled i helgen efter att ha träffats av blixten, och en vårdas på sjukhus för allvarliga skador. I Finland hittades två män livlösa, och dödsorsaken misstänks vara samma. Men dödsfall av blixtnedslag är ovanligt – i Sverige avlider omkring en person varje år.

Share this post