Populära

Vem uppfann brandbilen?

Vem uppfann brandbilen?

Uppfinnaren Thomas Lote byggde den första amerikanska brandsprutan år 1743. Dessa tidiga brandsprutor kallade för ”brandkar” eftersom de drevs av handkraft och fylldes på av en langningskedja som hällde vatten i ett kar där man monterat ett insugningsrör för pumpen.

Vad hände i London 1666?

Den 2 september 1666 startade historiens största eldsvåda, den stora branden i London. Eldsvådan startade i ett bageri där bagaren hade glömt att släcka under brödugnarna. Den 6 september slutade eldsvådan.

När brann Sundsvall ned?

Så en dag i juni 1888 ändrades allt. En kraftig brand bröt ut och nästan nio av tio Sundsvallsbor blev hemlösa. När röken lagt sig påbörjades arbetet att bygga upp staden på nytt – från en brokig trästad till en välplanerad och rikt dekorerad stenstad.

Hur startade branden i Sundsvall?

Sundsvallsbranden[redigera | redigera wikitext] Vad som orsakade branden är inte helt säkert men de flesta uppgifter tyder på att en gnista från ångslupen Selånger var orsaken. Vädret den 25 juni 1888 var varmt, torrt och blåsigt så det fanns alla förutsättningar för att få ett snabbt förlopp på branden.

Hur lång är en stegbil?

Högre stegar finns inte längre i Sverige, det har tidigare funnits enstaka exemplar på upp till 44 meter. Att man inte har mer än 30 meter beror på att kravet i bygglagstiftningen är att nå upp till 8:e våningen. Är byggnaden högre krävs istället dubbla trapphus.

Hur många gånger har London brunnit?

The Great Fire i London bröt ut i september 1666 och resulterade i att mellan 13 000 och 14 000 hus och över 90 kyrkliga byggnader förstördes. Antalet döda har varit föremål för flitig diskussion. Enligt vissa dog bara något tiotal. Enligt andra kan hundra- eller rentav tusentals fattiga londonbor ha strukit med.

Hur många gånger har Sundsvall brunnit ner?

Sundsvalls har drabbats av tre stora stadsbränder, åren 1721, 1803 och 1888. Däremellan har det varit flera stora bränder, där hela stadsdelar har brunnit upp, men inga fler så förödande som just dessa stadsbränder. Här kan du läsa mer om några av dem, men mest om branden 1888 som hittills är mest dokumenterad.

Vad har hänt i Sundsvall?

Nyheter och händelser

  • 08 april 20:11, Stöld, Sundsvall Misstänkt ringa stöld i matbutik, Birsta.
  • 08 april 12:39, Rattfylleri, Sundsvall Misstänkt drograttfylleri, Nacksta.
  • 08 april 14:01, Trafikkontroll, Sundsvall Resultat efter trafikkontroll på Kullagergatan/Sveavägen, Södermalm.

Varför började arbetarna i Sundsvall att strejka?

Den 26 maj 1879 gick arbetarna på ett sågverk i Sundsvall ut i strejk, i första hand på grund av missnöje med låga löner. Sundsvallsstrejken var den första större strejken i Sverige, och den svenska arbetarklassens första prov på sin egen styrka.

Hur hög är en stegbil?

Normal steglängd är 30 meter vilket räcker ungefär till 10:e våningen på ett höghus. Högre stegar finns inte längre i Sverige, det har tidigare funnits enstaka exemplar på upp till 44 meter. Att man inte har mer än 30 meter beror på att kravet i bygglagstiftningen är att nå upp till 8:e våningen.

Hur många våningar når brandkåren?

När en byggnad är över åtta våningar ställs högre krav på brandsäkerheten inuti byggnaden. Trapphusen ska vara egna brandceller liksom korridorer och lägenheter. – Brinner det i en brandcell ska branden stanna där i minst 60 minuter innan den tar sig till nästa brandcell.

John Ericsson skall enligt vissa källor ha byggt den första amerikanska ångdrivna brandsprutan och John Braithwaite ska ha byggt den första i Storbritannien. Fram till mitten av 1800-talet drogs brandsprutorna för hand, men då de första hästdragna sprutorna kom minskade insatstiden betydligt.

Share this post