Rekommendationer

Kan man varumarkesskydda ett namn?

Kan man varumärkesskydda ett namn?

Du kan registrera annat än ditt företagsnamn, exempelvis domännamn, varumärken och personnamn. Bolagsverket registrerar ditt företagsnamn. Det finns dock även andra typer av namn och namnskydd som registreras hos olika myndigheter och organisationer.

Vad är definitionen på ett varumärke?

Varumärken är tecken som används inom handeln för att identifiera produkter. Ditt varumärke är den symbol som dina kunder använder sig av för att välja just din produkt. Det särskiljer dina produkter från konkurrenternas. Du kan skydda och vidareutveckla ditt varumärke om du registrerar det.

När är ett varumärke inarbetat?

I 2§ 3st VmL framgår att inarbetning föreligger i de fall varumärket är känt inom en betydande del av omsättningskretsen. Ur rättspraxis framgår att sådan inarbetning föreligger om minst 30-35 procent av omsättningskretsen känner till varan.

Vad är inarbetning?

Inarbetning. Skydd för varukännetecken kan uppkomma genom inarbetning. Inarbetning betyder förenklat att tecknet är tillräckligt känt hos omsättningskretsen (varumärkeslagens allmänna beteckning för den kundkrets eller målgrupp som tecknet riktar sig till) så att det fungerar som just som ett varukännetecken.

Kan ett varumärke äga ett annat varumärke?

Kan jag ändra varumärket i en redan inskickad varumärkesansökan eller i en varumärkesregistrering? Det går bara att göra små ändringar i ett redan registrerat varumärke. Ändringarna måste då vara så obetydliga att de inte påverkar helhetsintrycket av märket.

Vad är grundkravet för att skydda ett varumärke?

Vilka krav måste uppfyllas? Ett varumärke måste uppfylla två grundläggande krav. Det måste gå att återge grafiskt och ha så kallad särskiljningsförmåga. Med grafisk återgivning menas att varumärket ska kunna uppfattas med synsinnet och kunna återges på papper.

Vad kan ett varumärke vara?

Ett varumärke kan till exempel bestå av ett eller flera ord tillsammans, en figur, en slogan, en kombination av dessa, ett ljudmärke eller ett tredimensionellt märke. I det sista exemplet utgör formen på en vara eller dess förpackning ett varumärke.

Vilka tre betydelser har ordet varumärke?

Ett varumärke är ett namn, en symbol eller ett tecken, som används för att identifiera produkter eller tjänster. Varumärken är en typ av immateriell tillgång. De är ofta skyddade genom ett varumärkesskydd eller helt enkelt genom att varumärket är känt av allmänheten.

Kan jag registrera en slogan som varumärke?

Förutsatt att en slogan uppfyller de krav som ställs kan den registreras som ett varumärke. I en varumärkesansökan ska du ange vilka varor och tjänster du vill använda varumärket för. Det går alltså inte att ansöka om att registrera en slogan generellt, utan den behöver höra ihop med specifika varor eller tjänster.

På vilka sätt kan skydd för varumärke uppkomma?

Vad krävs för att ett varumärke ska anses inarbetat och på så sätt ha rättsligt skydd? Ett sätt att erhålla varumärkesskydd utan att vara registrerat. Varumärket bör vara inarbetat hos en kundkrets inom ett visst område. Om inarbetningen endast är på en lokal plats så gäller skyddet endast där.

Hur registrerar man ett varumärke steg för steg?

För att du ska få ett korrekt varumärkesskydd måste du ha en klar bild av vilka varor och tjänster som ditt varumärke ska marknadsföra. Varumärkesskyddet gäller för den sortens varor och tjänster, det vill säga klasser, som du väljer i din ansökan. Har du bestämt i vilka länder du vill skydda ditt varumärke?

Vad krävs för att man ska kunna registrera ett varumärke?

Här är en sammanfattning av riktlinjerna.

  • Varumärket måste ha särskiljningsförmåga. Varumärkets utformning ska i sig vara tillräcklig för att kunna skilja varumärkesinnehavarens varor och tjänster från andras.
  • Särskilda riktlinjer för namn.
  • Krav på inskickade handlingar.

Vad räknas som ett varumärke?

Share this post