Innehållsförteckning
Varför använder man omvänd moms?
I Sverige används omvänd skattskyldighet framförallt inom bygghandeln. Detta för att förhindra skattefusk när en köpare drar av moms som sedan inte betalas av säljaren.
Varför omvänd byggmoms?
Ett annat ord för omvänd byggmoms är omvänd momsskyldighet. Anledningen bakom reglerna är att motverka skattefusk som bygger på att köpare gör avdrag för moms som inte betalas av säljaren.
Varför omvänd skattskyldighet Bygg?
Därför gäller omvänd skattskyldighet Syftet med reglerna om omvänd skattskyldighet inom byggsektorn är att motverka sådant skattefusk som innebär att en köpare gör avdrag för moms som inte betalas av säljaren.
Vad menas med omvänd moms?
Omvänd skattskyldighet innebär att köparen är skattskyldig för momsen. Det innebär att du som säljare inte ska ta ut någon moms på fakturan. På fakturan ska du ange köparens momsregistreringsnummer och en hänvisning till varför du inte har tagit ut någon moms.
Med omvänd momsskyldighet menas att du som säljare inte lägger på någon moms på fakturan. Det är istället köparen som ska redovisa den utgående momsen på det fakturerade beloppet. Har köparen rätt att lyfta momsen på fakturan redovisar han samma belopp som avdragsgill ingående moms.
Hur räknar man omvänd moms?
Från pris med moms till pris utan moms – baklänges?
- ( pris med moms) * 0,8 = pris utan moms.
- Exempel: Du har en vara som kostar 360 kr inklusive moms. Priset utan moms blir 360*0,8 = 288 kronor.
- Alternativ beräkning är att beräkna 360 / 1,25 = 288 kronor.
Vad ska det stå på fakturan Vid omvänd moms?
Köparens momsregistreringsnummer och texten ”Omvänd betalningsskyldighet” måste anges på fakturan. Tjänster som omsätts inom byggsektorn när både säljare och köpare är momsregistrerade, faktureras utan moms. Mottagarens organisationsnummer och texten ”Omvänd betalningsskyldighet” ska anges på fakturan.