Frågor

Vilken instans beslutar om innehallet i kursplanerna?

Vilken instans beslutar om innehållet i kursplanerna?

Läroplanen och kursplanerna bestämmer vad du får lära dig i skolan – Skolverket.

Vad tycker eleverna om skolan?

En övervägande majoritet av både yngre och äldre elever trivs i skolan, ungefär nio av tio anger att de trivs ganska eller mycket bra. Bland de äldre eleverna är dock pojkar generellt mer nöjda med sin skolgång än flickor.

Vad är elevens perspektiv?

Från ett vuxenperspektiv på eleven till ett perspektiv som eleven själv har på sin skola. Med andra ord, från elevperspektiv till elevens perspektiv. Det är när elevens perspektiv blir utgångspunkten för politikernas analys av situationen i kommunens skolor, som politiska beslut kan få avsedd effekt.

Vem har ansvaret för arbetsmiljön i skolan?

Arbetsgivaren har alltid kvar sitt ansvar för arbetsmiljön, även om olika uppgifter i arbetsmiljöarbetet fördelas. Det är vanligt att en kommunal nämnd, som ansvarar för en skola, fördelar arbetsmiljöuppgifter till rektorn eller skolchefen som i sin tur kan fördela uppgifter på bestämda personer eller befattningar.

Vem har ansvar för skolan?

Kommunen är huvudman för kommunala skolor. För fristående skolor är skolans styrelse huvudman. Huvudmannen bestämmer hur skolan ska arbeta, ser till att skolan har de resurser som krävs och ska hela tiden arbeta för att skolan ska bli bättre. Det är huvudmannen som ansvarar för att alla elever ska nå målen.

Vad tycker du Hur är en bra skola Hur är en bra lärare Hur är en bra elev?

Svar: En bra lärare tar vara på sina elevers engagemang, tar vara på elevernas förmågor och jobbar med alternativa uppgifter och lösningar om det behövs. En bra lärare ser alla elever som de individer de är, och med olika sätt att lära och leva, upptäcka och vara.

Vad betyder ordet elevinflytande?

Du som är elev har rätt till inflytande över din utbildning och din arbetsmiljö. Elevinflytande främjar elevernas förmåga att ta eget ansvar och ökar lusten att lära. Det stärker också relationen mellan lärare och elever och leder till en större acceptans för de beslut som fattas.

Vad gör en elevråd?

ETT ELEVRÅD SKA Representera eleverna på skolan! Värna om elevers rättigheter! Ett elevråd ska ägas och styras av elever på skolan, vilket innebär att det bara är elever som ska sitta i styrelsen, vara medlemar och rösta på årsmötet. Vi använder ordet elevråd som ett samlingsnamn för elevers organisering på skolan.

Hur gör man eleverna delaktiga?

Ett sätt att få eleverna att bli mer aktiva på lektionen är att göra dem delaktiga. Det kan ske exempelvis genom elevaktiv undervisning eller återkoppling och samtal om elevernas lärprocesser. När eleverna har kontroll över det egna lärandet känner de större intresse och motivation för skolarbetet.

Share this post