Rekommendationer

Hur arbetar man med delaktighet och inflytande i forskolan?

Hur arbetar man med delaktighet och inflytande i förskolan?

Verksamheten i förskolan ska utgå från barns perspektiv och barnen ska ha inflytande och uppleva att de blir lyssnade på. Få invänder nog, men hur gör man? I fem olika studier berättar forskare hur personalen på olika sätt kan låta barnen bli delaktiga i förskolans arbete med dokumentation och utvärdering.

Hur arbetar ni med inflytande?

Barnen ska vara delaktiga i utformningen av sin lärmiljö. Barnen får vara delaktiga i utvärderingen av sitt inflytande. Dokumentationen blir en tillgång i arbetet med att synliggöra vilket inflytande barnen har i verksamheten. Det är vad vi ska dokumentera och inte vem!

Vad är en Medforskande pedagog?

Barnen behöver en nyfiken vuxen som utmanar de att testa olika tankar och strategier tillsammans. Det kallar vi en medforskande pedagog.

Vad är pedagogiskt bemötande?

Pedagogisk kompetens är viktig i alla möten, framför allt när information ska ges. Det kan gälla att lära en patient med synnedsättning att sköta en stomi likaväl som att instruera någon om hur ett hjälpmedel ska användas.

Hur visar barn hänsyn?

Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad.

Vad betyder delaktighet och inflytande i förskolan?

Johannesen och Sandvik (2009) skriver att i förskolan uppfattas ofta begreppen delaktighet och inflytande som barns deltagande i verksamheten, där barn ska vara med och ta beslut, bestämma och välja.

Hur synliggör vi barns lärande i förskolan?

För att kunna följa varje barns utveckling och lärande behöver det finnas dokumentation för alla barn i förskolan. Gruppdokumentationen kan då vara en utgångspunkt, men dokumentationen behöver analyseras utifrån vilka möjligheter det enskilda barnet får för att kunna utvecklas och lära.

Hur har barnen inflytande på aktiviteten?

I styrda aktiviteter blir barnens inflytande villkorat då det är förskolläraren som har makten och som bestämmer vad, när och vem som får inflytande. Det förekom dock tillfällen då barnen under de styrda aktiviteterna kom med egna initiativ och ibland togs dessa tillvara.

Vad menas inflytande?

Betydelse: Förmåga att utverka, genomdrifva, hvad man önskar, grundad på förtroende eller anseende, som man åtnjuter.

Share this post