Frågor

Vad ar Cystnjure?

Vad är Cystnjure?

Polycystisk njursjukdom eller cystnjurar är en ärftlig sjukdom, som inne- bär att det bildas många cystor (vätskefyllda blåsor) i njurarna. Det korrekta namnet på den vanligaste formen av cystnjurar är auto- somalt dominant polycystisk njursjukdom (ADPKD1). En av 400-1000 per- soner drabbas.

Är njurcancer ärftligt?

Orsaker till njurcancer Orsaken till njurcancer är inte klarlagd. Ärftliga former förekommer men är sällsynta. Flera undersökningar har visat att rökning, övervikt och fetma ökar risken för att drabbas av denna cancerform.

Hur vanligt är polycystisk njursjukdom?

Polycystisk njursjukdom (ADPKD) är den vanligaste ärftliga (livshotande) sjukdomen. ADPKD är en ciliesjukdom och förekommer hos cirka 1/400 – 1/2000, vilket innebär att det i världen finns cirka 12,5 miljoner människor med ADPKD (ca 10 000 personer i Sverige).

Är njursjukdom ärftligt?

Ärftliga medicinska njursjukdomar Den dominerande ärftliga njursjukdomen är cystnjurar, även kallad polycystisk njursjukdom. Njurarna blir genomsatta av tunnväggiga blåsor (cystor), som långsamt tillväxer och tränger undan njurvävnaden. Alports syndrom är en annan ärftlig sjukdom som leder till njursvikt.

Hur stora kan Cystnjurar bli?

– Friska njurar väger cirka 150 gram styck och är ungefär tolv centimeter långa. Cystnjurar kan bli så stora att patienten ser gravid ut. Jag hade en patient vars ena njure vägde 11-12 kilo. Men 3-5 kilo är inte ovanligt.

Vad är nefrotiskt syndrom?

Nefrotiskt syndrom är ett kliniskt tillstånd med en rad olika njursjukdomar och systemsjukdomar som möjlig orsak. Några av dessa sjukdomar är hereditära och debuterar i tidig ålder. Gemensamt för orsakerna är att den glomerulära barriären påverkas och blir mer genomsläpplig för proteiner med proteinuri som följd.

Vad är Alports syndrom?

Alports syndrom är ett ärftligt syndrom som kännetecknas av njursjukdom och hörselnedsättning som oftast är svår. Även synnedsättning förekommer i olika grad. Syndromet finns i flera former och orsakas av olika genetiska förändringar.

Är cystor på njurarna farligt?

Cystan kan försvinna av sig själv, men de flesta cystor gör det inte. De flesta njurcystor ger inga besvär och behöver därför inte behandlas. En läkare kan upptäcka cystan när hen undersöker dina njurar med datortomografi eller ultraljud.

Hur vet man om man har ont i njurarna?

Du kan få mycket ont i nedre delen av ryggen eller i ena sidan, där stenen sitter. Det kan också göra ont ner mot underlivet eller ljumsken. Det gör ofta ont på ett skärande eller krampande sätt. Det kan också kännas dovt och molande.

Är nefrotiskt syndrom farligt?

Den allvarligaste komplikationen är blodproppar. De sätter sig oftast i benet men om en stor blodpropp drabbar lungan kan tillståndet bli livshotande. Behandling med blodförtunnande läkemedel minskar risken för blodpropp. Risken för infektioner anses vara ökad vid nefrotiskt syndrom.

Hur höjer man Albuminvärdet?

Ett förhöjt albuminvärde ses framförallt i samband med uttorkning då vi förlorar vatten från blodbanan, vilket leder till att albuminet i blodet koncentreras och nivåerna stiger. När vätskebalansen återställs normaliseras värdet som regel.

Vad finns det för njursjukdomar?

Njurarna kan drabbas av ett stort antal olika sjukdomar som kan delas in i medicinska njursjukdomar och kirurgiska njursjukdomar. Vanliga medicinska njursjukdomar är till exempelel diabetisk njursjukdom, glomerulonefrit och polycystisk njursjukdom. Vanliga kirurgiska njursjukdomar är njursten och njurcancer.

Vad gör man åt cystor på njurarna?

Varför får man cystor i njurarna?

BAKGRUND. Vid polycystisk njursjukdom (ADPKD, Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease) bildas cystor i njurarna. Cystorna växer långsamt i antal och storlek. Patienterna kan få från några enstaka till hundratals cystor av olika storlek i vardera njure, vilka kan bli mycket stora (> 5 kg eller större).

Vad ska man göra om man har ont i njurarna?

Sjukdomen kan läka av sig själv Njurinflammation kan ibland göra att underbenen blir svullna utan att njurarnas funktion påverkas så mycket. Ibland kan sjukdomen läka av sig själv. Det brukar ta ett till två år. Oftast får man ändå behandling med kortison, vanligtvis i kombination med cytostatika.

Hur yttrar sig cancer i bukspottkörteln?

Både gulsot och klåda är vanliga symtom på cancer i bukspottkörteln. De kan ofta avhjälpas samtidigt, eftersom båda orsakas av att gallan inte kan rinna ut på normalt sätt i tolvfingertarmen. ’En metod är att sätta in ett plast- eller metallrör, en så kallad stent, som leder gallan förbi tumören.

Var i ryggen gör det ont vid bukspottkörtelcancer?

Många patienter beskriver en molande värk med oklart fokus djupt in i övre delen av buken, vilken ofta strålar bakåt med smärta och/eller trötthetskänsla i ryggen. Eftersom symtomen är så diffusa förväxlas de ofta med andra typer av problem från mage och tarm.

Share this post