Rekommendationer

Vilken omfattning ska uppgifter dokumenteras?

Vilken omfattning ska uppgifter dokumenteras?

Dokumentationen ska omfatta beslut och åtgärder i ärendet samt faktiska omständigheter och händelser av betydelse. Exakt vilka uppgifter det rör sig om beror på det enskilda fallet. Personuppgifter får bara behandlas om det är nödvändigt för att arbetsuppgifter inom socialtjänsten ska kunna utföras.

Hur ska dokumentationen förvaras?

Handlingar som rör den enskildes personliga förhållanden ska förvaras så att obehöriga inte får tillgång till dem. Dokumentation kring den enskilde sker i Treserva. Kontaktpärmen finns hemma hos den enskilde. Personalen och den enskilde kommer gemensamt överens om var i hemmet den ska förvaras.

Vilken omfattning och utformning ska den sociala dokumentationen ha?

Den sociala dokumentationen ska enbart innehålla de uppgifter som är nödvändiga för att säkerställa att kunden får den vård- och omsorg som är beviljad och överenskommen. Behovet av att dokumentera under genomförandet av en beviljad insats varierar beroende på insatsens karaktär och vilken person det gäller.

Varför är det viktigt med dokumentation enligt SoL och LSS?

Dokumentationen möjliggör att det går att följa den individuella planeringen, handläggningen av ärendet, genomförandet och uppföljningen. Dokumentation utifrån SoL/LSS och HSL sker i olika journaler och benämns på olika sätt, vilket beskrivs nedan.

Hur man kan dokumenterar inom vården?

Omvårdnadspersonal utan it-behörighet ska dokumentera sina iakttagelser i pappersform. Av anteckningen ska det framgå händelsedatum, dokumentationsdatum om det är ett annat än händelsedatumet samt vem som skrivit anteckningen. Anteckningen ska signeras.

Vad måste du som undersköterska dokumentera om patienterna enligt sol?

En patientjournal ska innehålla de uppgifter som behövs för en god och säker vård av patienten. De uppgifter som finns dokumenterade i en patientjournal ska finnas tillgängliga på ett överskådligt sätt för den hälso- och sjukvårdspersonal som är behörig att ta del av uppgifterna.

Vad ska man tänka på när man dokumenterar inom vården?

Varför är det viktigt med dokumentation inom vården?

Syftet med att dokumentera är att bidra till god kvalitet och säker vård. I dokumentationen tydliggörs den enskildes behov av hjälp och stöd samt vad, hur och vem som ska tillgodose hjälpbehoven. Dokumentationen är avsedd att vara ett stöd för den eller de personer som ansvarar för vården och omsorgen.

Vad ska den sociala journalanteckningar innehålla för information?

Den sociala journalen ska innehålla kronologiska anteckningar (dvs. anteckningar i tidsordning) som ska ge läsaren en bild av vad som har hänt och vad som planeras i genomförandet eller uppföljningen av en insats. Journalanteckningar bör vara kortfattade och sakliga.

Share this post