Frågor

Vad ar en huvudbokforing?

Vad är en huvudbokföring?

Huvudbokföring innebär att man lägger upp redovisningen systematiskt, så att man får en översikt över företagets ställning och resultat. I praktiken innebär detta att bokföring görs på olika konton. På så sätt kan man följa verksamhetens utveckling löpande.

Vem äger bokföringen?

Lagen säger att fysisk person som har enskild näringsverksamhet är bokföringsskyldig. Aktiebolag, handelsbolag och ekonomiska föreningar är alltid bokföringsskyldiga. Här kan du läsa mer om vad skyldighet att bokföra innebär, vad en faktura ska innehålla och när du ska bokföra.

Vad menas med att Affärshändelserna ska bokföras systematiskt?

Huvudbokföring innebär att att bokföringen skall göras systematiskt. Det betyder att bokföringen skall göras på olika bokföringskonton. Genom att bokföra på olika bokföringskonton är det enkelt att följa verksamhetens ekonomi och se vilka tillgångar, skulder, intäkter och kostnader som bokförts upp.

Vad ingår i räkenskapsinformation?

Primär räkenskapsinformation

  • öppningsbalansräkning.
  • grundbokföring och huvudbokföring.
  • sidoordnad bokföring.
  • verifikationer och handlingar m.m. som verifikationer hänvisar till.
  • systemdokumentation och behandlingshistorik.
  • årsredovisning, årsbokslut respektive förenklat årsbokslut.
  • specifikation av balansräkningsposter.

Måste man bokföra i datumordning?

Ja, alla transaktioner ska bokföras i kronologisk ordning. Kör en annan serie på sådant som du råkar missa, förslagsvis F. Sen kommer ingen slå ihjäl dig om en verifikation hamnar ”fel”. Om jag kommer ihåg rätt så kräver lagen att du ska kunna presentera händelserna i datumordning.

Måste man ha en huvudbok?

Huvudbok och grundbok är begrepp inom redovisning som relaterar till ett företags bokföring. Ett företag måste löpande registrera sina affärshändelser i både en grundbok och i en huvudbok, vilka kan förklaras som listor där affärshändelserna presenteras och sparas.

Vem är ansvarig för bokföringen i ett aktiebolag?

Om en verkställande direktör har utsetts i ett aktiebolag har denne i första hand ansvaret för att bokföringen sköts i aktiebolaget men även styrelseledamöter kan i vissa fall bli ansvariga. För stiftelser och ekonomiska föreningar är det styrelsen som är ansvarig.

Vad ska en Bokföringsorder innehålla?

En bokföringsorder är ett dokument som du själv upprättar över en affärshändelse som ska bokföras då det inte redan finns en verifikation som till exempel ett kvitto eller annat underlag. Din order ska innehålla en beskrivning av själva händelsen, datum och de olika konton som berörs — både debet och kredit.

Vad är räkenskapsmaterial?

Som räkenskapsmaterial räknas: Verifikationer. Bokföringsmedia, dvs lösblad, böcker, disketter och hårddiskar samt andra hjälpmedel för grundbokföring, huvudbokföring, årsbokslut och årsredovisning.

Vad ingår i bokföring?

Att bokföra innebär att ordna, sammanställa, värdera och rapportera affärshändelser. Affärshändelser är in- eller utbetalningar som direkt påverkar ett företags resultat och ställning. Affärshändelserna ska vara dokumenterade som verifikationer så som kvitton och fakturor.

Share this post