Trendig

Varfor blir man glad av att trana?

Varför blir man glad av att träna?

Vad är det då som gör att det känns så bra direkt efter ett träningspass? Fyra ord; serotonin, dopamin, noradrenalin, endorfin. När man är fysiskt aktiv frisätter hjärnan alla dessa fyra ämnen (de tre första är s.k. signalsubstanser). Serotonin ger oss en känsla av lugn och tillfredsställelse.

Varför är träning bra för hjärnan?

Dessutom gör träning att det bildas fler små blodkärl i hjärnan som gör att blodflödet till hjärnan ökar. När man tränar frisätts det också mer av de ämnen som behövs för att nervimpulser skall överföras från en nervcell till en annan. Det är en anledning till att träning har en anti-depressiv effekt.

Varför är det så viktigt att träna?

Lagom träning kan ge stora hälsofördelar, både fysiskt och mentalt. Regelbunden rörelse stärker musklerna, som i sin tur skyddar leder och skelett. Det ökar också din rörlighet och balans som i sin tur minskar risken för fallskador och benbrott.

Hur gör träning en gladare?

Ökar det allmänna välmåendet När vi tränar och rör på oss frigörs endorfriner i kroppen som gör att vi känner oss gladare, ibland till och med lyckliga. Motion är också en utmärkt medicin mot stress och nedstämdhet. Utöver att vi blir gladare av träning så hjälper det oss att hålla stresshormonet kortisol i schack.

Vad är Glädjehormon?

Ett hormon som kallas endorfiner frigörs, vilket också kallas för glädjehormon. Endorfiner kan bidra med en glad och nästan euforisk känsla, och minimerar dessutom känslan av smärta. Efter träningspasset får du en stark känsla av att vara nöjd och belåten, och det är då belöningssystemet som tagit över i din kropp.

Vad händer med kroppen när man inte tränar?

Om vi inte rör oss får vi högre vilopuls och blodtrycket ökar. Belastningen på hjärta och kärl blir större. Men det händer inte på bara en veckas uppehåll, det tar lite längre tid än så. Det positiva är att om du kommer igång igen och ger träningen bara en liten vecka så minskar blodtrycket igen.

Hur påverkar träning hjärnan Anders Hansen?

Fysisk aktivitet gör oss inte bara starkare och smartare – regelbunden träning och motion minskar även risken för demens med 40 procent och kan till och med föryngra hjärnan. – Med träning kan man bromsa utvecklingen eller faktiskt till och med vända den, säger Anders Hansen.

Share this post