Allmänning

Vad galler vid konkurrensklausul?

Vad gäller vid konkurrensklausul?

Vad är en konkurrensklausul? När du är anställd har du en långtgående lojalitetsplikt som innebär att du ska sätta din arbetsgivares intressen framför dina egna i situationer när era intressen krockar. Du får till exempel inte skada arbetsgivaren genom att konkurrera inom en viss marknad.

Är konkurrensklausuler lagliga?

Konkurrensklausuler är tillåtna enligt allmän avtalsrättsliga principer enligt 38 § AvtL. Bestämmelsen stadgar att det är tillåtet att använda sig utav konkurrensklasuler så länge de inte är oskäliga. Det svåra är att kunna avgöra om en klausul anses som skälig eller inte.

Vad händer om man bryter mot konkurrensklausul?

Konsekvenser om man bryter mot konkurrensklausulen Om du skulle bryta mot konkurrensklausulen kan din tidigare arbetsgivare inte kräva dig på något belopp. Däremot skulle hen kunna stämma dig i en skadeståndstalan och yrka på avtalsbrott.

Kan arbetsgivaren kräva karantän?

Svar: Nej, du kan inte kräva att få jobba hemma om det inte ingår i ditt anställningsavtal . Det du kan kräva är att arbetsgivaren gör en ordentlig riskbedömning, där man kanske ändå kommer fram till att det är det bästa alternativet är att låta dig jobba hemma.

Vad menas med Svävarvillkor vid köp av fast egendom?

Med ett svävarvillkor menas ett villkor där köpet kan gå åter om inte villkoret uppfylls. Ett vanligt sådant villkor är att köpet endast blir giltigt om köparen betalar hela köpesumman, men det kan även handla om lån eller besiktning.

Vad är konkurrensförbud?

Konkurrensförbudet innebär att arbetstagaren inte fritt kan säga upp sig och direkt övergå till en konkurrent till arbetsgivaren eller starta ett eget konkurrerande företag under den tid som förbudet gäller.

Hur lång får en konkurrensklausul vara?

En konkurrensklausul är gällande så länge som denna är skälig/rimlig. Denna skälighetsbedömning görs hos domstolen och det har utarbetats praxis hos AD som används som vägledning. Enligt denna praxis ska det göras en helhetsbedömning av om en konkurrensklausul är skälig och det finns vissa faktorer som ska beaktas.

Hur skriver man en friskrivningsklausul?

Vare sig om du säljer ett hus eller en bostadsrätt kan du skriva en friskrivningsklausul som villkor för köpet – kravet är att denna är tydligt formulerad i köpekontraktet. Det ska framgå vad du som säljare friskrivs ifrån utan några oklarheter eller finstilt text som är lätt att missa.

Share this post