Populära

Hur ar det i kvinnofangelse?

Hur är det i kvinnofängelse?

De intagna får lov att vistas utomhus en timme om dagen. Tillvaron innanför fängelsets murar är både mytomspunnen och svåråtkomlig. Den höga säkerhetsnivån skapar en sluten värld. Kvällsposten ger en exklusiv inblick i vardagen bakom galler, på anstalten i Ystad.

Vem uppfann fotbojan?

Den elektroniska fotbojan uppfanns på 1980-talet av en domare i New Mexico vid namn Jack Love som fick inspiration från ett nummer av serietidningen Spindelmannen .

Vem uppfann fängelse?

Den som utvecklade idén om isoleringens betydelse var den brittiske filosofen och juristen Jeremy Bentham. Han kallade sitt fängelse för Panopticon, vilket betyder ”det allseende ögat”.

Vad har fängelser och kriminalvårdsanstalter för syfte?

Det finns flera anledningar till att straffa brottslingar till fängelse, bland annat inkapacitering och rehabilitering. Fängelsestraff anses också ha ett preventivt och avskräckande syfte. Vissa samhällsdebattörer har argumenterat för fängelsernas avskaffande, av både praktiska och moraliska skäl.

Hur mycket får en fånge per dag?

Resultatet av studien visade att ett genomsnitt av alla länder hade ca 1 000 kr i dygnskostnad per intagen.

Hur mycket pengar får man när man sitter i fängelse?

Är man intagen på häkte och har sysselsättning tjänar man 11 kronor i timmen. Intagna på fängelse som arbetar, studerar eller deltar i annan ordnad sysselsättning tjänar 13 kronor i timmen. De pengarna ska räcka till inköp i kiosken och utgifter vid permissioner.

Kan man jobba med fotboja?

Så kallad intensivövervakning innebär i praktiken att den dömde får avtjäna sitt straff i hemmet men med en fotboja. Under tiden som detta pågår så kan man bl. a. få studera och arbeta.

Kan man få fotboja istället för fängelse?

Vem kan få fotboja? Det är kriminalvården som gör bedömningen i det enskilda fallet vem som lämpar sig att få ha fotboja istället för fängelsestraff. Generellt gäller att man inte har fått ett fängelsestraff som överstiger sex månader (1§ lag om intensivövervakning med elektronisk kontroll).

När avskaffades straffarbete i Sverige?

I Sverige, där det bland annat tillämpades mot spioner, avskaffades straffarbete definitivt då den nuvarande Brottsbalken trädde i kraft år 1965. Den fanns dock i 1864 års strafflag.

Vem äger Sveriges fängelser?

Andra privata fastighetsbolag som äger anstalter och häkten runt om i Sverige är Vacse som bland annat ägs av ett antal svenska storföretags pensionsstiftelser, Stenvalvet med Svenska kyrkans pensionskassa som huvudägare och börsnoterade Castellum.

När kan man få utökad frigång?

Utökad frigång innebär att den intagne under kontrollerade former avtjänar sitt fängelsestraff i sin bostad. Frigången får beviljas om minst halva strafftiden, dock minst tre månader, har avtjänats. Det krävs vidare att det inte finns en risk för att den intagne kommer begå brott under tiden.

Share this post