Trendig

Vad betyder Tevar?

Vad betyder Tevar?

Aneurysm i aorta descendens. Antalet ingrepp på torakalaorta har ökat efter tillkomsten av TEVAR (thoracic endovascular aneurysm repair). Vid TEVAR undviks behovet av torakotomi, hjärt–lungmaskin och hypotermi. Aneurysm i aorta descendens börjar i upp till 40 procent av fallen nära vänster a subclavia.

Vad är bukaortaaneurysm?

Bukaortaaneurysm eller abdominellt aortaaneurysm (AAA) [1] är en lokliserad förstoring av bukaortan har en diameter som överstiger 3cm eller är mer än 50% större än normalfallet. [2] Bukaortaaneurysm ger oftast inga symptom förutom när de spricker eller brister. I vissa fall kan ett aneurysm ge upphov till buk-, rygg- eller smärta i benen. [3]

Vad är aortaaneurysm?

Aorta är den stora kroppspulsådern, och består av fem delar, vilka samtliga kan drabbas av bråck. Så länge som bråcket inte spricker ger aortaaneurysm sällan symptom. En sprucken aortaaneurysm är ett akut livshotande tillstånd, med kraftiga inre blödningar.

När rekommenderas kirurgi för reparation av aneurysm?

Kirurgi rekommenderas vanligen när en bukaorta-diameter överstiger 5.5 cm hos män och 5.0 cm hos kvinnor. Skäl att tidigarelägga reparation av aneurysm är förekomst av symptom eller snabb ökning i storlek av aneurysmet. Reparation kan ske antingen via öppen kirurgi eller EVAR (endovascular aneurysm repair).

Operation av aortadissektion typ B Därmed styrs blodflödet in i rätt blodkanal. Man kan ibland behöva sövas vid detta ingrepp, men en del patienter kan behandlas i lokalbedövning. Ingreppet sker under röntgengenomlysning med kontrast och kallas för TEVAR (Thoracic Endovascular Aortic Repair).

När stora kroppspulsådern brister?

Ett bråck på stora kroppspulsådern innebär att en del av pulsådern vidgas. Det kan göra att kärlväggen försvagas. De flesta som får ett sådant bråck har inga besvär av det, men om bråcket brister är det livshotande eftersom du får stora inre blödningar. Du kan opereras i förebyggande syfte.

Vad betyder endovaskulär behandling?

Endovaskulär behandling är ett minimalinvasivt kateteringrepp via ljumsken som bör övervägas vid de flesta typer av aneurysm inom aorta – utom aortaroten. De flesta aneurysm kan behandlas endovaskulärt inom hela aorta utom själva aortaroten.

När opererar man aortaaneurysm?

Elektiv operation utförs i de fall där aneurysmet överstiger 5,5 cm i diameter eller om aneurysmet växer med mer än 1 cm per år. Genom screening av alla män >65 år har man lyckats halvera antalet akuta operationer p.g.a. aortaaneurysm, samtidigt som antalet elektivt opererade patienter har fördubblats [2].

Vad innebär ett akut aortaaneurysm?

Aortaaneurysm, eller pulsåderbråck, innebär att en eller flera sjukliga vidgningar uppstår i stora kroppspulsåderns kärlvägg.

Vad är Aneurysmet?

Cerebrala aneurysm (pulsåderbråck) utgörs av utbuktningar på hjärnans artärer. Ofta sitter dessa aneurysm där artärer delar sig eller där grenar avgår. De är inte medfödda utan utvecklas senare i livet och upptäcks oftast i medelåldern.

Hur skiljer sig risken för komplikationer i form av infektioner mellan öppen och endovaskulär operation?

Allvarliga komplikationer Ingen signifikant skillnad i antal komplikationer observerades efter behandling mellan EVAR och öppen kirurgi.

Hur opererar man aortaaneurysm?

Operation av bukaortaaneurysm Den ena är en öppen traditionell operation som är omfattande och innebär att bröstkorgen och/eller buken öppnas. Den andra metoden kallas endovaskulär behandling, och innebär att ingreppet görs med hjälp av en kateter som förs in i aorta via en pulsåder i ljumsken.

Vad är Torakalt aortaaneurysm?

Bråck i torakala aorta Bråck i övriga delarna av aorta kallas torakalt aortaaneurysm. Förr antogs att bukaortaaneurysm var vanligast, men torakalt aortaaneurysm verkar vara lika vanligt. Riskfaktorer för att drabbas av torakalt aortaaneurysm är: Samma som för bukaortaaneurysm.

Hur behandlas aortaaneurysm?

De flesta personer som får diagnosen aortaaneurysm ska också behandlas med läkemedel som anses bidra till minskad risk för andra hjärt-och kärlsjukdomar och händelser. De flesta patienter får en bas-behandling med blodplättshämmande läkemedel i låg dos och en blodfettsreducerande medicin i medelhög dos.

Kan ett aortaaneurysm symtomfritt hela livet?

Ett aortaaneurysm kan vara symtomfritt hela livet. Stora aneurysm som utvidgar sig kan efter hand ge symtom som smärtor i ryggen/övre delen av buken eller symtom som beror på att kroppens huvudsamlingsåder, matstrupen eller luftröret pressas samman.

Vad är kirurgi för aortaaneurysm?

Kirurgi (operation) för aortaaneurysm. Beroende på orsaken eller storleken på en aortaaneurysm eller hur snabbt den växer, kan din läkare rekommendera operation för att reparera den. Ruptur eller dissektion av en aneurysm kan kräva omedelbar kirurgisk reparation.

Vad är thorakalt aortaaneurysm?

Thorakalt aortaaneurysm – Bröstaortaaneurysm är aneurysm som uppträder i bröstdelen av aortan, ovanför diafragma, denna variant förekommer inte lika ofta som bukaortaaneurysm. Den delen av aortan som befinner sig i bröstkorgen utgörs till största del av aortabågan (lat. arcus) som är ett krökt blodkärl.

Vad är en operation av bukaortaaneurysm?

Operation av bukaortaaneurysm Vid bukaortaaneurysm och thorakala aneurysm i buken och i aorta descendens lagar man den skadade delen av kärlet med en konstgjord åder, så kallad kärlgraft. Vid behandling av pulsåderbråck, oavsett om de är akuta eller planerade, kan kärlkirurgerna i dag välja mellan två olika operationsmetoder.

Share this post