Frågor

Vilken ar Sveriges aldsta grundlag?

Vilken är Sveriges äldsta grundlag?

Magnus Erikssons landslag betraktas som Sveriges första grundlag.

Vad menas med informationsfrihet?

Yttrandefriheten handlar om ”frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor”. Informationsfriheten ger ”frihet att inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt ta del av andras yttranden”.

Vad innebär yttrande och tryckfrihet?

Med tryckfrihet förstås varje svensk medborgares rätt att ge ut skrifter om vad som helst utan hinder eller censur från myndigheterna. Det finns dock en handfull undantag. Straffbara missbruk av tryckfriheten är till exempel olaga våldsskildring, hets mot folkgrupp, förolämpning och förtal.

När har Sveriges grundlagar ändrats?

Den 24 november togs det andra riksdagsbeslutet om att genomföra de största förändringarna på över 35 år i våra grundlagar. Grundlagsändringarna har varit vilande i väntan på val sedan våren 2010. Tre av våra fyra grundlagar ändras. Beslutet medför även följdändringar i ett 20-tal andra lagar.

Vad var Sverige först med?

Tryckfrihetsförordningen antogs 1766, men gällde bara i sex år. När Gustav III fick makten 1771 var det slut på frihetstiden. Gustav III ville ha kontroll över folket och ville ha stor makt själv. Han avskaffade riksdagen och inskränkte stegvis Tryckfrihetsförordningen tills den var helt utraderad.

Vad är yttrandefrihet i Sverige?

Yttrandefriheten enligt denna grundlag har till ändamål att säkra ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett fritt konstnärligt skapande. I den får inga andra begränsningar göras än de som följer av denna grundlag.

Vad är en successionsordningen?

Den antogs av 1810 års riksdag och utfärdades som gällande den 26 september samma år. Lagen reglerar tronföljden till den svenska tronen, det vill säga vem som får bli kung eller regerande drottning i riket. Med antagandet av successionsordningen blev huset Bernadotte berättigat att bestiga Sveriges tron.

Vad är ett annat ord för grundlag?

Grundlag kallas även statsförfattning eller, om den kommit till stånd i form av ett av den makthavande utfärdat frihetsbrev, charta.

Vilken är den viktigaste grundlagen?

Regeringsformen är alltså den grundlag som utgör grunden för vår demokrati. Regeringsformen beskriver hur landet ska styras, vilka demokratiska rättigheter som medborgarna har och hur den offentliga makten ska fördelas. Den första regeringsformen kom 1634.

Share this post