Frågor

Ar fibromyalgi en arftlig sjukdom?

Är fibromyalgi en ärftlig sjukdom?

Ärftlighet påverkar också benägenheten att insjukna i fibromyalgi: risken att insjukna beror till över 50 procent på ärftlighet. Under senare år har man studerat skador på trådformiga nervändar som man upptäckt hos fibromyalgipatienter.

Vad betyder myalgi och artralgi?

Myalgi kommer från grekiskans μύς (myos), ”muskel”, och άλγος (algos), ”smärta”, och är en medicinsk term för smärta i muskler, och syftar då företrädesvis på skelettmusklerna. Detta ska skiljas från smärta i leder och muskelfästen, så kallade entesalgier. Myalgi kan ha en rad olika orsaker.

Är fibromyalgi farligt?

Även om det är jobbigt att ha en sjukdom som ger långvarig värk är det bra att veta att sjukdomen i sig inte är farlig och inte ger en ökad risk för att få autoimmuna sjukdomar, såsom ledgångsreumatism.

Vad triggar fibromyalgi?

Orsaken till sjukdomen är till stor del okänd. Studier har visat att personer med fibromyalgi har förändringar i muskelvävnaden och en ökad smärtaktivering i det centrala nervsystemet. Ofta finns också en psykisk överbelastning i samband med sjukdomen.

Vad kan utlösa fibromyalgi?

Orsaker till fibromyalgi Smärtsyndromet kan till exempel utvecklas efter en specifik smärtproblematik någonstans i kroppen. Men besvären kan också utlösas av exempelvis traumatiska händelser, som påverkat dig fysiskt eller psykiskt. Besvär som ger en ökad sårbarhet för sjukdomen: långvarig, lokal smärta.

Vad betyder diagnosen myalgi?

Myalgi betyder muskelsmärta och encefalomyelit är en inflammation i hjärna och ryggmärg. CFS står för chronic fatigue syndrome, som betyder kroniskt trötthetssyndrom. Sjukdomen kallas ofta för ME. För att få diagnosen ME/CFS ska du ha haft dina besvär i över sex månader.

Hur känns myalgi?

Symtom på myalgi Det kan vara en djup, molande smärta som dröjer kvar länge, eller en skarp, intensiv smärta som går över snabbt. Muskelsmärtan kan komma i en viss muskel eller kroppsdel, eller kännas i kroppen som helhet.

Vad förvärrar fibromyalgi?

Fibromyalgi är en livslång sjukdom som oftast drabbar kvinnor. Symtom på sjukdomen är smärta i kroppens mjuka delar, men även onormal trötthet och tarmproblem är vanliga. Värme och stretching minskar smärtorna, medan kyla och stress förvärrar dem.

Kan man få ersättning för fibromyalgi?

Många känner sig misstrodda och det är inte ovanligt att personer med diagnostiserad fibromyalgi nekats sjukersättning mot bakgrund av att diagnosen inte godtas som grund. Det finns också många exempel på att beslut om godkänd arbetsskada dragits in när personer senare fått diagnosen fibromyalgi.

Share this post