Allmänning

Vilken sorts huvudvark har jag?

Vilken sorts huvudvärk har jag?

Din huvudvärk skulle kunna vara spänningshuvudvärk. Det är en molande och tryckande form av huvudvärk som t ex kan bero på stress, spänningar eller sömnbrist. Om du misstänker att du har spänningshuvudvärk ska du kontakta din vårdcentral för att få huvudvärken utredd.

Hur vet man om man har spänningshuvudvärk?

Spänningshuvudvärk kan kännas som ett åtstramande band över pannan eller huvudet. Det kan också kännas som om något tynger uppifrån. Ibland känns det som om du har en för trång mössa. Värken kan också sitta i nacken, i käkarna och tinningarna.

När vet man om huvudvärken är farlig?

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har ett eller flera av följande besvär: Du har fått ett slag mot huvudet och efter det fått huvudvärk och känner dig slö. Du har plötsligt fått en intensiv huvudvärk. Du har huvudvärk samtidigt som du har feber och är stel i nacken.

Vad olika typer av huvudvärk betyder?

Huvudvärk är mycket vanligt och oftast helt ofarligt. Värken kan bero på många olika saker. Den kan till exempel triggas av stress, spända muskler och synfel, men den kan även vara symptom på infektioner och sjukdomar av olika slag. Oftast går värken över av sig självt.

Vad kan man göra åt spänningshuvudvärk?

Du kan använda receptfria läkemedel mot värk innehållande de verksamma substanserna paracetamol, ibuprofen, naproxen eller acetylsalicylsyra. Det kan variera från person till person vilket läkemedel som ger bäst effekt så du får pröva dig fram, men inte vid samma tillfälle. Paracetamol har effekt i 4-5 timmar.

Är det farligt med spänningshuvudvärk?

Spänningshuvudvärk är inte farlig och går oftast över av sig själv, men den kan upplevas som mycket besvärande, särskilt om har återkommande problem. Om du har spänningshuvudvärk mer än 15 dagar i månaden kallas det för kronisk spänningshuvudvärk.

Share this post