Populära

Ar det svart att bokfora sjalv?

Är det svårt att bokföra själv?

Har du försökt bokföra själv? Det kan vara både svårt och tidskrävande, men inte omöjligt. Här är sju utmaningar för den ovane bokföraren. Jag träffar en del företagare som precis startat upp, främst genom att jag håller seminarier på Start-Up Stockholm.

Måste man bokföra varje månad?

Du ska löpande bokföra uppkomna affärshändelser i grundbok och huvudbok. Kontanta in- och utbetalningar ska bokföras senast påföljande arbetsdag, övriga affärshändelser så snart det kan ske. Det innebär att affärshändelser som inträffat under en kalendermånad ska bokföras senast under den påföljande månaden.

Kan man bokföra själv?

Vissa bokföringsprogram har automatisk bokföring, men du bör ändå veta detta exempelvis för att kunna kvalitetsgranska. Du behöver ha koll på olika skattesatser som gäller för varor och tjänster, vilken avdragsrätt som gäller för olika utgifter samt hur olika inköp hanteras när det kommer till moms.

Måste man ha ett bokföringsprogram?

Om du har många affärshändelser i din verksamhet är det enklare att använda ett bokföringsprogram. Det är inte tillåtet att bokföra i vanliga kalkylprogram som exempelvis Excel utan du måste använda ett särskilt bokföringsprogram som är anpassat bokföringslagen.

Hur man gör en kassabok?

Affärshändelser ska bokföras i en kassabok Affärshändelserna ska bokföras löpande i en kassabok och alla verifikationer ska sparas. Varje kassapost i kassaboken ska till exempel innehålla ett unikt verifikationsnummer, aktuellt datum och vilket konto som in- eller utbetalningen gjorts till eller från.

Vad händer om man inte bokför?

Reglerna om att alla som driver ett företag ska ha bokföring finns i en lag som heter Bokföringslagen. Om du bryter mot den lagen begår du bokföringsbrott. Straffet för bokföringsbrott är olika beroende på hur allvarligt brottet är, allt från böter till högst sex års fängelse.

Hur ofta ska man bokföra?

Den som dagligen gör affärer som innebär kontanta in- och utbetalningar, ska normalt bokföra dessa senast påföljande arbetsdag. Övriga verifikationer ska bokföras så snart de kan ske. Det medför att bokföring ska göras löpande, helst en gång i veckan.

Vad händer om man bokför för sent?

Kort och gott, så länge du upptäcker dina fel i tid och rättar dem, faktiskt gör din bokföring, håller koll på dina underlag och arkiverar din bokföring som folk kommer du inte att hamna i fängelse. Alla kan göra fel och alla kommer vid något tillfälle att göra ett fel eller två i sin bokföring.

Kan man bokföra själv aktiebolag?

Har du startat ett eget aktiebolag och funderar på att bokföra själv? Att bokföra själv kan ibland vara en bra idé eftersom du får en väldigt bra insikt i bolagets ekonomi och lär dig en hel del om hur det är att vara företagare.

Måste man spara bokföring i pappersform?

Ett företag som både upprättar och presenterar kundfakturor elektroniskt ska spara fakturorna i elektronisk form. Om företaget upprättar kundfakturorna elektroniskt men presenterar dem i pappersform i sin bokföring, ska fakturorna sparas i pappersform.

Kan man bokföra utan underlag?

På pilen bredvid knappen Ladda upp i vänstermenyn har du möjlighet att bokföra utan underlag. Det kan du göra om du vill ladda upp kvittot eller fakturan vid senare tillfälle. Observera dock att det är viktigt att du ser till att ladda upp underlaget så småningom.

Vad är en kassabok privatperson?

Att föra kassabok Här är tanken helt enkelt att skriva ned alla faktiska utgifter du har, med andra ord alla inköp som görs under en månad. Både stora och små inköp ska föras in i kassaboken, och för att det ska göra någon nytta är det viktigt att man är helt ärlig och inte missar att föra in något.

Share this post