Rekommendationer

Vad ar en specialfond?

Vad är en specialfond?

Specialfonder är nationellt reglerade fonder som i vissa avseenden avviker från reglerna i UCITS IV-direktivet. Skillnaden består bl. a. i att en värdepappersfond måste vara öppen för investeringar från allmänheten medan en specialfond får vända sig till en begränsad krets av investerare.

Har alternativa investeringsfonder ett Diversifieringskrav?

En individuell investering i en annan UCITS-fond får inte överstiga 20 procent av tillgångarna, medan högst 30 procent av fondföretagets portfölj kan investeras i icke UCITS-fonder.

Vad gäller för en specialfond AIF fond som marknadsförs i Sverige?

En avgift på 15 000 kronor ska betalas in till FI i samband med anmälan. Om en alternativ investeringsfond som inte är en specialfond ska marknadsföras till professionella investerare i Sverige, krävs det att fondens AIF-förvaltare underrättar FI enligt 4 kap. 6 § LAIF innan marknadsföringen påbörjas.

Är fond i fond bra?

En fond-i-fond (FiF) investerar i andra fonder istället för direkt i värdepapper. I och med att fonden investerar i andra fonder kan detta skapa en stabilare risknivå genom att man blandar olika sorters fonder och snabbt får en bred riskspridning.

Måste specialfonder ha jämförelseindex?

Förslaget innebär att det i lag ställs upp krav på att fondbolag och AIF- förvaltare, för värdepappersfonder och specialfonder vars förvaltning kan jämföras med ett relevant jämförelseindex, ska lämna information om aktivitetsgraden i fondförvaltningen i förhållande till jämförelseindexet.

Vad är en AIF?

Med alternativa investeringsfonder (AIF-fonder) avses ett företag eller kollektiva investeringar i annan form där kapital tas emot från ett antal investerare för att investera det i enlighet med en fastställd investeringspolicy.

Vad kännetecknar en alternativ investeringsfond?

Vilka kostnader är förknippade med handel i ETF er?

Vid handel med ETF:er betalar man courtage precis som vid aktiehandel. I vår prislista hittar du mer information om vad det kostar att handla hos oss. Värt att tänka på är att det även tas ut en årlig administrativ avgift av emittenten.

Vad är en ucits fond?

Står för Undertaking for Collective Investments In Transferable Securities och är benämningen på fonder som omfattas av ett EU-direktiv (värdepappersfonder). Enligt direktivet får UCITS-fonder som har tillstånd i ett EU-land lov att driva verksamhet i samtliga EU-länder.

Kan man förlora sina pengar på fonder?

Fonder har olika risknivåer. En fond kan ge bra avkastning, men du kan också förlora hela eller delar av ditt kapital. Det finns flera olika sorters fonder med olika risk och avkastningsmöjligheter.

Kan man bli skyldig pengar på fonder?

Som sparare är förhoppningen när man köper ett värdepapper självklart att man ska få en positiv avkastning, det vill säga att ens pengar ska stiga i värde. Men det finns också en risk att avkastningen blir negativ och att dina pengar går ner i värde. Du kan helt enkelt förlora pengar på din investering.

Vad är utmärkande för en hedgefond?

Hedgefonder kallas så för att de har som syfte att skydda din portfölj, och minska risken att du förlorar pengar när det svänger mycket på börsen. En hedgefonds målsättning är alltså att du ska få positiv avkastning på hela din portfölj, oavsett om marknaden går upp eller ner.

Share this post