Blogga

Far man rora vilda djur?

Får man röra vilda djur?

Djur och fåglar har fullt sjå att föda ungar och mata dem eller att äta upp sig inför vintern. Men vilda djur hör till naturen. Och trots att du kanske hittar en djurunge som verkar övergiven, eller ett djur som är skadat, ska och får du inte ta hem det.

Får man ta hand om vilda djur?

Enligt djurskyddslagstiftningen är det förbjudet att hålla viltfångade djur för sällskap och hobby och enligt jaktlagstiftningen är det förbjudet att hålla vilt i fångenskap utan tillstånd. För att vårda och rehabilitera skadat vilt krävs tillstånd från Länsstyrelsen.

Vart ringer man om vilda djur?

Hittar du ett dött djur i naturen som ingår i statens vilt, till exempel ett rovdjur, ska du alltid ringa Polisen, telefon 114 14. Om du träffar på flera döda vilda djur i skog och mark ska du rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Hur länge får man ta hand om ett vilt djur?

Vem som helst får ta hand om ett vilt djur uppemot 48 timmar. Därefter måste djuret lämnas till en godkänd anläggning för rehabilitering eller släppas ut i naturen igen.

Får man fånga vilda djur?

Vilda däggdjur och fåglar är fredade Grundregeln i jaktlagen är att allt vilt (vilda däggdjur och fåglar) är fredat, även deras bon och ägg. Jakt är undantag från grundregeln. I jaktförordningen står vilka arter som får jagas, när och var de får jagas och hur jakten får genomföras.

Vem ringer man om man hittar ett skadat djur?

Ring till Länsstyrelsen eller polisen (114 14) och berätta var djuret finns. De vet vem som kan komma och ta hand om djuret. Annars kan du prova att kontakta organisationen Katastrofhjälp för fåglar och vilt eller Ornitologerna (fågelskådarna), om det gäller en fågel.

Vem tar hand om döda djur?

I skog och mark så tar naturen hand om det döda djuret. Markägaren är alltid i första hand ansvarig för döda djur i skog och mark. Hittar du ett dött djur i naturen som ingår i statens vilt, till exempel ett rovdjur, ska du alltid ringa Polisen, telefon 114 14.

Vem tar hand om döda djur på vägen?

– Man kan ändå kontakta polisen som ringer eftersöksorganisationen som kan hjälpa till med att ta bort djuret, men det finns ingen skyldighet för dem att göra det. Grävlingar, rävar, katter och andra djur som blir påkörda ligger dock inte alls under polisens eller eftersöksorganisationens ansvar, säger Per Ericsson.

Vart ringer man när det är vilt på vägen?

När djur, både vilt och tamdjur, körs på i trafiken måste man alltid ringa 112 och anmäla olyckan, det är olagligt att inte anmäla. Tänk på att: Placera ut varningstriangel och markera olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen. Markeringsremsan ska hängas på den sida av vägen där viltet försvann.

Var ringer man vid viltolycka?

Om du råkar ut för en viltolycka – gör detta: Ring 112 och anmäl olyckan. Ge tydlig vägbeskrivning var olyckan inträffat (du kan tex larma via 112-appen eller använd appen för att se dina exakta koordinater). Ta hand om personer som eventuellt är skadade.

Vilka djur får man snara?

Snaran låser sig mer och mer när djuret rör sig. Dessutom påstås den vara prisvärd. Lämpliga djur att snara är mård, grävling och bäver sägs det i annonsen. – Det som är riktigt illa är att okunniga personer kan köpa snaror och använda på alla djur.

Share this post