Innehållsförteckning
Får man begravas på vilken kyrkogård man vill?
Gravsättningen sker oftast i nära anslutning till begravningsceremonin. Enligt lag måste kremation eller gravsättning av kista ske inom en månad från dödsdagen. Med några få undantag kan man gravsättas på vilken kyrkogård man vill, utan extra kostnader förutom transportkostnader.
Vad är Urngrav?
En urngravplats är en mindre variant av en kistgravplats, gjord för att gravsätta urnor i. En urngravplats har vanligtvis utrymme för mellan fyra till nio urnor.
Hur vanligt är Kistbegravning?
Det kan vara svårt att ta ett sådant beslut som anhörig, därför är det bra om önskemål blir nedtecknade i t ex i Livsarkivet. Kremering är idag den vanligaste begängelseformen, under 2019 var 82% kremationsbegravningar. Oavsett om det är jord- eller kremationsbegravning behövs alltid en kista.
Kan man bestämma vart man blir begravd?
I mån av gravplatser kan man även välja andra begravningsplatser som ligger utanför hemförsamlingen. Gravrättsinnehavaren, om det är annan än den avlidne, måste alltid lämna sitt samtycke till gravsättning i graven. Man får hjälp att välja plats för grav genom kyrkogårdsförvaltningen eller begravningsbyrån.
Får man begravas på kyrkogård om man inte är med i Svenska kyrkan?
Om den avlidna inte är med i Svenska kyrkan finns det möjlighet att arrangera en borgerlig begravning. En borgerlig begravning följer ingen färdig rutin och kan utformas precis som ni själva önskar, eller som den avlidna skulle önskat.
Kan man välja var man vill begravas?
Svenska medborgare har rätt till en gravplats oavsett om man är med i Svenska kyrkan eller inte. Alla i Sverige betalar en begravningsavgift via skatten som ger dem rätten till en gravplats och gravsättning. Vem som helst kan begravas borgerligt i Sverige.
Hur ser en Urngrav ut?
En urngrav har samma upplägg som kistgrav där gravskötsel tas om hand av de anhöriga. Vid en urngrav ges möjlighet för de anhöriga att plantera samt dekorera med ljus, lykta eller blombuketter. Du kan även ha gravsten.
Hur vanligt är jordbegravning?
Jordbegravning är det gravskick som vi traditionellt sett har använt mest genom åren. Fortfarande är det ca 2 av 10 som begravs i jord. En jordbegravning innebär att den avlidne läggs i en kista och sänks ned i jorden, varpå man täcker igen graven med jord.
Hur vanligt är det med jordbegravning?
I dag står jordbegravning för endast 20-30 procent av alla gravsättningar. Vid övriga gravsättningar i Sverige är den avlidne kremerad. I många andra länder runt om i världen är jordbegravning dock det fortsatt vanligaste alternativet.
Vem får begravas i Svenska kyrkan?
De som tillhör Svenska kyrkan har rätt till präst, kyrkomusiker och att ha ceremonin i kyrkan. Kyrkolokaler kan också upplåtas för begravning av en person som inte tillhörde Svenska kyrkan men ändå hade en kristen livssyn. Men då tar församlingen ut en avgift för hyra av kyrkan och för att hålla ceremonin.
Hur mycket är begravningsavgiften på?
Vad kostar begravningsavgiften? För 2019 är avgiftssatsen 25,3 öre per hundralapp. För någon som tjänar 250 000 kr per år blir det alltså 633 kr/år.