Innehållsförteckning
Vad gör man när man kör på vilt?
Ring 112 och anmäl olyckan. Ge tydlig vägbeskrivning var olyckan inträffat (du kan tex larma via 112-appen eller använd appen för att se dina exakta koordinater). Ta hand om personer som eventuellt är skadade. Märka ut olycksplatsen (om djuret springer iväg ska du märka ut den sida av vägen där djuret försvann).
Vilka djur ska anmälas vid påkörning?
Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbart skadat. Platsen för sammanstötningen måste också markeras.
Vad ska man göra om man kör på en hare?
Du behöver inte anmäla en viltolycka med små djur som hare, räv, mink och iller. Du behöver inte heller märka ut olycksplatsen. Du är däremot skyldig att både märka ut olycksplatsen och ringa till polisen och anmäla viltolyckan om du har kört på något av följande djur: Älg.
Får man döda påkört djur?
Om djuret finns kvar på kollisionsplatsen och är skadat, men fortfarande lever, är det tillåtet att avliva djuret om det är ett vilt. Ska man avliva ett skadat vilt är det viktigt att man verkligen har kunskapen hur man går tillväga, så att man inte istället förvärrar djurets lidande.
När ska man ringa viltvårdare?
Det är inte tillåtet att bekämpa djuren utan tillstånd. Ta kontakt med kommunens viltvårdare eller länsstyrelsen för att få råd om lämpliga åtgärder och om du har frågor om jaktbart vilt och jakttider.
Vem ringer man vid påkört djur?
Om du råkat ut för en viltolycka ska du ringa 112 och göra en polisanmälan. Du ska även placera ut en varningstriangel samt märka ut platsen där olyckan skett. Markeringen ska vara på den sida av vägen där djuret försvann.
Vilka djur är man skyldig att anmäla?
Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat.
Får man avliva skadat vilt?
Om frilevande vilt anträffas så skadat eller i sådan benägenhet att det av djurskyddsskäl snarast bör avlivas, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på annans mark (enligt Jaktförordningen §40c).
När ska man bromsa för djur?
Resten: rådjur, vildsvin, varg och grävling ska du bara bromsa när du möter – aldrig svänga. De djuren är kortare än motorhuven och kan inte ta in sig i bilen. Får du panik och svänger är risken stor att du hamnar på fel vägbana eller kör ner i diket. – Är olyckan ett faktum så bromsa bara.
Får man bromsa för en katt?
I trafikförordningen 3 kap 3 § 1 st ”Avståndet till ett framförvarande fordon skall anpassas så att det inte finns risk för påkörning om det saktar in eller stannar”, men vi läser även i 16 § att ”En förare får inte utan giltigt skäl köra med överdrivet låg hastighet, plötsligt bromsa eller på något annat sätt hindra …