Rekommendationer

Vilka befogenheter har Kustbevakningen?

Vilka befogenheter har Kustbevakningen?

På svenskt sjöterritorium kan Kustbevakningen och en tjänsteman vid Kustbevakningen självständigt ansvara för eller biträda en annan myndighet i verksamhet som avser brottsbekämpning och ordningshållning. Detta gäller däremot inte i hamnar, utan då måste en annan myndighet tillkallas, exempelvis polisen.

Får Kustbevakningen bära vapen?

Kustbevakningstjänstemän bär liksom poliser pistol, pepparspray, batong och handfängsel. Till skillnad från polisen har Kustbevakningen en vapenlagstiftning som leder till att de endast får använda pistolen vid nöd, nödvärn, avlivande av skadat vilt eller oljeskadad sjöfågel.

Är Kustbevakningen militär?

Kustbevakningen kan tillhöra ett lands försvarsmakt, vara en polismyndighet eller en sjöräddningsorganisation. Den amerikanska kustbevakningen är, till exempel, en militär myndighet med ett polisiärt uppdrag, medan däremot den brittiska kustbevakningen är en civil sjöräddningsmyndighet.

Hur mycket tjänar man på Kustbevakningen?

36 400 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.

Får Kustbevakningen ta alkotest?

Från och med den 1 juli 2008 får även Kustbevakningen och Tullen ta alkoholutandningsprov till sjöss. Tidigare var det endast polisen som hade den befogenheten. Man kommer också att få rätt att omhänderta båtnycklarna vid sjöfylla.

Vad gör Kustbevakningen på vintern?

Kustbevakningen övervakar svenskt sjöterritorium såväl sommar- som vintertid. Myndigheten har ett stort arbetsfält, allt som rör vårt sjöterritorium och allt som rör sig i detta område skall kustbevakningen övervaka. På vintern när isen ligger nyttjas svävare och skotrar för att bevaka havsisarna.

Är det svårt att bli kustbevakare?

För att kunna arbeta som Kustbevakare måste man genomgå Kustbevakningens utbildningar. Där läser man flera olika ämnen från el- och reglerteknik, maskinteknik, navigation, sjömanskap, radio och fartygsadministration till räddningskunskap och säkerhet.

Hur många båtar har Kustbevakningen?

Av kustbevakningens drygt 100 båtar medförs en del av de större fartygen som ett komplement. Båtarna är indelade i fyra grupper: högfartsbåtar av typ Cobra, ribbåtar, arbetsbåtar och strandbekämpare. Också vattenskotrar används för övervakning.

Hur mycket tjänar ett sjöbefäl?

Lönerna regleras genom kollektivavtal och varierar i förhållande till befattning och fartygets typ och storlek. Genomsnittslönen i lägsta befattning är runt 30 000 kr per månad. Efter två år i tjänst kan en högre befattning erhållas och då stiger lönen till runt 40 000 kr per månad.

Vad tjänar en sjöräddare?

Svenska sjöräddare kan inte leva på att rädda liv. De jobbar ideellt och får ingen lön för sin insats. Ändå har Sjöräddningssällskapet över tvåtusen frivilliga i hela landet.

Får man köra båt berusad?

En båtförare som är påverkad av alkohol kan dömas för sjöfylleri om inte båten kan framföras på ett säkert sätt. Om båtföraren har minst en promille alkohol i blodet, är avsevärt påverkad eller kör båt på ett sätt som innebär stor fara för säkerheten till sjöss, kan domen bli grovt sjöfylleri.

Får man ro när man är full?

Lagen om sjöfylleri stadgar att den som framför en båt som är tio meter lång eller längre, eller kan göra femton knop eller mer, inte får dricka mera alkohol än en bilförare.

Vad tjänar man på kustbevakningen?

Är kustbevakningen militär?

Share this post