Allmänning

Hur ser man pa Gud i de olika religionerna?

Hur ser man på Gud i de olika religionerna?

Religion Judar, kristna och muslimer tror på samma Gud. Alla tre religionerna har i grunden samma moraliska budskap, hävdar professor Christer Hedin. Men det finns också stora skillnader och förhållandet mellan dem har genom historien pendlat mellan fientlighet och fredlig samexistens.

Hur definieras ondska?

Ondska är i många kulturer ett vitt begrepp som omfattar tankar, ord, handlingar eller händelser som av majoriteten i en bestämd omgivning ses som fördärvliga eller hemska. Begreppet kan dels syfta till grovt omoraliska handlingar (moralisk ondska), men även till naturkatastrofer (naturlig ondska).

Vad är ondska och godhet?

Krönika av Ann Heberlein, lektor i etik vid CTR, Lunds universitet. Lyckoforskning hävdar att en människa blir lycklig av att göra gott. En människa som gör gott är också en lycklig människa, eftersom goda handlingar bidrar till upplevelsen av att livet är meningsfullt.

Hur ser man på Gud i kristendomen?

Kristna tror på en treenig Gud. Med det menas att det bara finns en Gud, men som visar sig i tre olika gestalter eller väsen: Fadern, Sonen och som den heliga Anden.

Vad menas med att vara ond?

Ordet ond är en synonym till ondskefull och stygg och kan bland annat beskrivas som ”förargad, ilsken”. Ordet kan ha flera olika betydelser. Ond används i uttrycket ”väcker ont blod” som betyder ”framkallar irritation”. Ordet är motsatsen till god.

Vad är en ond person?

De befinner sig i obalans och allt de bryr sig om är att stilla sitt behov. Vilka andra orsaker finns det då till att vi begår onda handlingar? Vi har alla en tendens att se på oss själva i termer av ”vi och de”. Så det handlar om hur vi ser på de andra och hur mycket empati vi kan känna för dem.

Vad är moralisk ondska?

Moralisk ondska – ”synd” – är en nödvändig betingelse för ånger och botgöring. Ånger och botgöring är ”godhet av andra ordningen” och representerar ett stort värde (för Gud). En värld där människor gör fel, ångrar sig och söker sig till Gud för att få förlåtelse är bättre än en värld där människor gör rätt hela tiden.

Hur uppstår ondska?

I de fall när vi saknar en rationell förklaring i individens tidigare uppvisade personliga kvalitéer eller omkringliggande faktorer, blir förklaringen ofta att se ondska som en högre entitet, något som besätter vissa människor men skonar andra.

Share this post