Frågor

Hur fungerar Byxmyndighet?

Hur fungerar Byxmyndighet?

Du kanske har hört att du blir byxmyndig när du fyllt 15 år, att det är då du får ha sex. Det som menas är den lag som säger att det är förbjudet för någon över 15 år att ha sex med någon som är yngre än 15 år. Lagen finns till för att skydda barn och unga från att bli sexuellt utnyttjade.

Vad är en sexuell läggning?

Sexuell läggning beskriver vilket eller vilka kön du blir attraherad av eller kär i. En sexuell läggning kan handla om preferens, identitet och praktik. Preferens är vad du gillar och vem du vill ha sex med.

Vad är sexuella anspelningar?

Vad är sexuella trakasserier? Sexuella trakasserier är ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Förutom kommentarer och ord kan det vara att någon till exempel tafsar eller kastar närgångna blickar. Det kan också handla om ovälkomna komplimanger, inbjudningar och anspelningar.

Vad är en kopplare?

Den som främjar eller på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjar att en annan person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning döms till koppleri. Det är koppleri om någon helt eller delvis upplåter en lägenhet med vetskap om att den används för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning.

Får en 16 åring ligga med en 14 åring?

Enligt svensk lag kan inte en person under 15 år delta frivilligt i sex eller sexuella handlingar. Det betyder att du inte får bestämma själv att du ska ha sex med någon som är 15 år eller äldre. Lagstiftningen finns för att skydda barn och ungdomar mot vuxna eller äldre ungdomar som vill ha sex med barn.

Får en 20 åring ligga med en 17 åring?

Det finns inget juridiskt som hindrar samlag mellan en 15 åring och en 20-åring. 20-åringen gör sig således inte skyldig till något brott så länge samtycke föreligger. Däremot bör 20-åringen försäkra sig om att personen är 15 år eller äldre.

Hur många sexuella läggningar finns det?

Lagen definierar sexuell läggning som homosexuell, heterosexuell eller bisexuell läggning. Förbudet mot diskriminering gäller alla dessa tre sexuella läggningar.

Vad leder sexuella trakasserier till?

Sexuella trakasserier på arbetsplatsen kan ge långvariga negativa effekter på den psykiska hälsan. Ångest, depression, posttraumatiskt stressyndrom, ätstörningar och missbruk är exempel på sjukdomar som trakasserierna kan leda till.

Vad betyder att främja?

Främja betyder ungefär detsamma som gynna.

Vad menas med beroendeställning?

Enligt förarbetena och rättslitteraturen innebär en beroendeställning att det finns ett avhängighetsförhållande mellan gärningsmannen och den andre. Detta kan ha sin grund i ett anställnings- eller lydnadsförhållande.

Share this post